IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер Шиндзо Абе подаде оставка*

Причината е здравословното му състояние, което ще му пречи да взима най-добрите възможни решения за страната, заяви самият той

10:11 | 28.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският премиер Шиндзо Абе подаде оставка, като причината за решението му е влошаващо здраве. Така той прекратява предсрочно мандата си, след като в понеделник стана най-дълго управлявалият министър-председател на третата по големина световна икономика.

„Не мога да бъда премиер, ако не мога да взимам най-добрите решения за народа. Реших да се оттегля от поста“, каза 65-годишният Абе на пресконференция.

Той се бори от години с болестта улцерозен колит – хронично заболяване, което го принуди да подаде оставка от премиерския пост и през 2007 г.

Новината донесе понижения за водещите индекси на фондовия пазар в страната. Измерителят Nikkei 225 се понижи с 1,41% до 22 882,65 пункта, докато индексът Topix спадна с 0,68% до ниво от 1604,87 пункта.

Този понеделник Абе отбеляза рекорд като най-дълго управлявалият премиер на страната, изпреварвайки своя прачичо Ейсаку Сато, чието управление бе преди половин век.

65-годишният премиер посети университетската болница „Кейо“ два пъти за последните две седмици, като пред репортери заяви, че си е направил тестове, за да проследи здравословното си състояние. Въпреки че правителството досега предоставяше ограничена информация, местни медии съобщиха, че Абе е преминал процедури за лечение на своето хронично заболяване.

Засега все още не е ясно кой би могъл да поеме поста. Главният секретар на кабинета Йошихиде Суга е дясната ръка на Абе, откакто той е на поста от 2012 г. Суга е възможният избор за служебен премиер, ако в действителност се стигне до оставка.

Финансовият министър Таро Асо също е бил служебен премиер и би могъл отново да поеме функциите. Асо е част от вътрешния политически кръг на Абе и пое премиерския пост през 2008-2009 г., след което опозиционната Демократическа партия взе властта с категорична победа.

Шигеру Ишиба, бивш министър на отбраната, е най-предпочитаният от избирателите кандидат за поста. Той подкрепя икономически политики, виждани като по-популистки от тези на Абе, а през април заяви в интервю, че твърде много богатство се е натрупало в ръцете на акционери и собственици на компании.

Абе пое премиерския пост за втори път през 2012 г. с нови планове за възстановяването на задъхващата се икономика на страната. Неговата политика на парични облекчения и регулаторни реформи стана известна като „абеномика“. Неговото управление се приема като стабилно. По време на рекордния си престой на премиерския пост той успя да консолидира властта в страната, като същевременно превъзмогна редица скандали, включително този от 2017 г. за предоставяне на държавни земи на училища, свързани с премиера и неговата съпруга Акие.

*Информацията е актуализирана към 12 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
nobel
преди 3 години
Премиерът е болен. Боли го дълга. Държавният имам предвид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още