Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ЕК одобрява схема за помощ на животновъди и картофопроизводители за 56,6 млн. лв.

Програмата ще действа до края на годината

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Само се краде и не се произвежда.Фермерите източват милиони левове на година от бюджета и ЕС чрез субсидии за животни, които ги има само на хартия, но реално не съществуват във фермата. Това заяви пред “Труд” Симеон Караколев, председател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Фермерите фантоми веднъж прибират субсидия за животните, а след това и за пасища, от където идва по-голямата далавера, обясни той.

Според Закона за собствеността и ползването на земеделски земи животновъдите получават пасища от държавния и общинския поземлен фонд на база брой и вид регистрирани животни.

Така, колкото повече виртуални животни притежава даден стопанин, толкова повече пасища получава. Всяка община дава различна площ на животно - например за овца е по 2-3 декара, а от ЕС фермерът получава субсидия, която варира около 28-30 лева на декар, обясни Караколев. Според него се получава, че субсидии за 300 - 400 000 дка пасища са прибрани неправомерно.

Поне 120 000 са само виртуалните кози и овце, от които са прибрани около 20 милиона лева субсидии, показват сметки на Караколев, на база данни на членове на неговата асоциация.

Схемата започва с регистрацията на животното - с поставяне на ушна марка с уникален номер и включването му в регистър. На тази база за всяко отглеждано животно се получават по 40 лв. субсидия от хазната на година.

“Масова практика е ветеринарите да не се викат, а стопаните да прибират ушните марки. Така те започват да получават субсидии за несъществуващи животни, които вече са отишли за месо”, посочи Караколев. При проверки на място във фермите се практикува и друга схема - едни и същи овце да се местят, като предишната вечер им се поставят различни ушни марки, които са останали от предишни животни.

Според него схемата не може да се случи без да са замесени ветеринарни лекари, както и инспектори от Българската агенция по безопасност на храните, които контролират обектите.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/08/28/fermeri-pribirat-milioni-ot-es-za-jivotni-samo-na-hartiia.461157