IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще е наследникът на Абе начело на Япония?

Гласуването вероятно ще бъде около 15 септември, според съобщения на местни медии

10:03 | 29.08.20 г. 1
<p>
	Премиерът в оставка на Япония Шиндзо Абе. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Премиерът в оставка на Япония Шиндзо Абе. Снимка: архив Ройтерс

Внезапната оставка на най-дългогодишния японски министър-председател Шиндзо Абе в петък предизвика избори в неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП), която трябва да намери негов наследник. След това ще има гласуване в парламента за избор на нов министър-председател.

Абе и неговият кабинет ще продължат да управляват, докато не бъде избран нов премиер, но няма да могат да приемат нови политики, пише Ройтерс. Победителят в партийните избори ще заема поста до края на мандата на партията през септември 2021 г.

Новият председател на партията е почти сигурно, че ще е и премиер, тъй като политическата сила има мнозинство в долната камара на парламента.

Обикновено партията трябва да обяви изборите за своя лидер месец по-рано, а членовете на парламента гласуват заедно с обикновените членове. В случай на внезапна оставка обаче може да се свика извънредно гласуване „възможно най-скоро”, като участниците се стесняват до депутати и представители на местните лидери на партията.

Либерално-демократическата партия все още не е взела решение за формата на изборите. Обмисля се да се проведе гласуване около 15 септември, съобщават японски медии.

Ето и вероятните претенденти за поста председател на Либерално-демократическата партия и премиер на Япония:

Шигеру Ишиба

Бившият министър на отбраната и рядък критик на Абе от партията редовно оглавява проучванията за това кой да бъде следващият премиер на страната. Ако популярността му сред избирателите е голяма, то сред депутатите не е чак толкова.

Освен отбраната, той е ръководил и земеделието и съживяването на местните икономики.

Ишиба проведе среща на фракцията си от партията в петък и , че ще участва в надпреварата. Официално съобщение за това се очаква в началото на следващата седмица.

Шигеру Ишиба победи Абе в първия кръг на партийните председателски избори през 2012 г. благодарение на силната подкрепа на местно ниво, но загуби на втория тур, когато само депутати можеха да гласуват.

Ишиба критикува свръхниските лихвени проценти на централната банка на Япония и смята, че те спъват регионалните банки. Той призовава и за по-високи разходи за благоустройство и за отстраняване на нарастващото неравенство.

Фумио Кишида

Кишида беше министър на външните работи при Абе от 2012 до 2017 г., но дипломацията тогава беше съсредоточена главно в ръцете на премиера.

Законодателят от Хирошима с най-ниски ключови позиции се смята за предпочитан наследник на Абе, но е слабо популярен сред гласоподавателите.

Той сам обяви, че ще се кандидатира за лидер на партията.

Кишида произхожда от една от най-губещите фракции на партията и се смята за по-малко запален по ревизията на пацифистката следвоенна конституция от Абе, за когото това беше заветна цел. Той смята също така, че силно разхлабената парична политика не може да продължи вечно.

Йошихиде Суга

71-годишният Суга е самоук политик и лоялен лейтенант след проблемния мандат на Абе като премиер през 2006 и 2007 г. Той е сред групата съюзници, които настояха Абе да се кандидатира отново за най-високия пост през 2012 г.

Последна актуализация: 07:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 3 години
Не знам кой ще е наследника, но вероятно ще е някой камикадзе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още