IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Кантарджиев: Епидемията затихва, но идват есенните вируси

Нов тест ще доказва бързо антигени, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

10:53 | 31.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Епидемията затихва, но в края на септември започва циркулация на есенните вируси. Това заяви по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Учениците трябва да се върнат в класните стаи при спазване на правилата, с изключение на малкото деца, които са в имунен дефицит или са подложени на някакво лечение“, призова той.

По думите му за девет месеца има доста данни за коронавируса и няма място за излишно нагнетяване на напрежение.

Заради една такава пандемия не може да оставим децата без образование, хората без работа. Научиха се болниците да лекуват по-добре, ако такова увеличение имахме през зимата, сега случаите щяха да са десет пъти повече“, смята проф. Кантарджиев.

Според него през последните дни епидемията в България затихва, а по-високият брой починали е характерен при затихване на епидемията.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни,  че предстои доставката на американски бърз тест за коронавирус, който дава много добри резултати за антитела, като тестът ще е с приемлива цена.

„От няколко седмици един от световните лидери на диагностични апарати, американска фирма, предлага бързи тестове за доказване на антиген – в рамките на десет минути със задоволителна точност дали човекът е болен. Те ще могат да се използват в болници и училища, защото това е сигурен начин. И България ще ги има, нашата страна никога не е изоставала. Тестът не се предполага да е много скъп - десетина долара“, информира проф. Кантарджиев.

Той коментира защо се правят PCR тестове.

„Това е смисълът на контрола на епидемията в България – когато докажеш, че един е болен, веднага от РЗИ виждат неговите контакти. В последните две седмици сме от малкото държави в Европа с намаляване на новите случаи. Затихва епидемията. Даже Институтът Роберт Кох казва, че Варна и региона са безопасни“, потвърди професорът.

Тодор Кантарджиев напомни, че всяка година СЗО предлага щамове, за които предполага, че ще са в епидемия.

„С такава ваксина е по-малко да се усложнят. Тази година ще има нови щамове Н1А1, вторият е Н3. Единият е щам за група Б“, посочи той и потвърди, че една от фирмите вносители вече е внесла и може да се намери по аптеките, а друга фирма е заявила, че до средата на септември също ще достави ваксина.

Той е на мнение, че ваксината за COVID-19 е „много интересна“ – ако не предпазва, ще довежда до по-лека инфекция.

„В Русия регистрираха ваксина. В последните седмици са я подобрили, правят нова регистрация с по-голяма трайност“, каза още проф. Кантарджиев.

По думите му през ден се чува с ген. Венцислав Мутафчийски по отношение за съветите за грипа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
"Научиха се болниците да лекуват по-добре...." - колко точно си отидоха от тромбози, от "придружаващи болести" и колко точно от коронавирус?"Kогато докажеш, че един е болен, веднага от РЗИ виждат неговите контакти" - контактен на болен се води лице имало контакт с болния в деня на излязла положителна проба....Смъртните случаи не ги давате вече за колко годишни лица става на въпрос...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
4i40
преди 3 години
И кво праим тогава...?- Каквото се прави от 10 К години насам ( откак свят светува ...) - боледуваме, оздравяваме или мрем....Да *** и некадърника, да ***.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още