IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилен ли е бюджетът?

Големите рискове в момента са за най-бедните и за работещите, чиито работни места са застрашени, твърди Иван Нейков

11:16 | 01.09.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Бюджетът на страната към момента изглежда стабилен, поне според цифрите, които излизат. Това коментира в ефира на БНТ икономистът от "ЕКИП" Стоян Панчев. Според него особено притеснение в Министерство на финансите няма. Част от програмите, свързани с извънредните стопански обстоятелства, трябва да приключат относително скоро, добави той.

Около 30% от децата в България са застрашени от бедност. Големите рискове в момента са за най-бедните и за работещите, чиито работни места са застрашени, каза от своя страна Иван Нейков от Българския институт по труда и социалната политика, който е и бивш социален министър.

„В социалната сфера винаги има дефицити неизбежно. Сега новите моменти, които се появиха след март, това е неочакваният ръст на безработицата от една страна, от друга страна - много случаи, при които има спад на доходите, защото много работодатели са използвали неплатения отпуск като начин да съхранят работни места. Третият голям проблем са новите рискове за хората застрашени от бедност", обясни Нейков. 

По думите му е започнал рестарт на икономиката, много от предприятията работят с нормални темпове. Икономиката се е „издължила“, макар и с променените срокове. Това е и една от причините да има стабилност в бюджета.

Световната икономика и преди кризата е вървяла към някаква форма на рецесия, допълни Панчев. Това навежда на мисълта за много по-дълбока структурна криза. Пандемията е отключила началото на нещо сериозно, което няма да приключи с появата на ваксина или на стаден имунитет, предупреди той.

„Тази криза е много особена. Нейният потенциал не е в икономиката и във финансите, а в мерките, които да намалят риска от разболяване. В този смисъл икономиката има вътрешните сили да се справи, въпросът е отвън какво ще се създаде, какъв капацитет ще има“, каза Нейков.

Той даде за пример как автомобилната индустрия в страната ни се е сринала, но големите автомобилни гиганти са се надигнали и ситуацията се променя и за България.

„Мисля, че втори черен април не би трябвало да има.Обществото вече е много по-подготвено. Трудни моменти ще имаме, никой не знае до какво ще доведе съчетанието на коронавирус с грип, но икономиката вече е подготвена“, подчерта Иван Нейков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
xapoznai
преди 3 години
Бах таз дългова спирала! При лихвите в момента и нивото на дълга не просто е абсурдно ами не знам как на някой му минава въобще през ума такова нещо. Разграбената държава пък може да се види ясно през снимките отпреди 10 години и днес. ЕС е най-хубавото нещо, което се е случвало на тази територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Я обясни пак за "дълговата спирала", в която сме били...:))))) Колкото по-неграмотни, толкова по-вресливи петолъчкаджии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тия глупости без грам логика, цифри и информация си ги говори като се съберете на някоя партизанска вечеринка празните кратуни да целувате портрета на Гошо Тарабата и Тошо правешкия ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Sandy
преди 3 години
Правителството на мутрите и мафията пада и това се очакваше, знаеше се още преди година че натам вървят нещата ,но ще остави след себе си източена и ограбена държава в дългова спирала. Мутрите така сдават властта - крадат като за световно и после оставят след себе си потоп, другите след тях да се спасяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Глупости за плашене на гаргите.Дори слабограмотните ще ти се изсмеят на жалките опити за всяване на страх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Sandy
преди 3 години
В края на годината държавата се срива. До там на докараха тия от управляващата мафия. Това народът няма да го научи от политиците и от медиите, ще го разбере в последния момент, когато няма да има възможност за реакция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още