IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият въпрос пред круизната индустрия: какво да прави с толкова кораби?

Част от плавателните съдове отиват за скрап

19:42 | 01.09.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Английският морски курорт Уеймът се намира в сърцето на Юрския бряг, -близо 100 мили от бреговата линия, известни със своите вкаменелости. Но това лято геологията в района се сблъска с неочаквана конкуренция за вниманието на туристите от флота от огромни круизни кораби, работещи в близост до града, пише Financial Times.

Същевременно любопитството към корабите е мрачно напомняне за кризата, която пандемията предизвика в цялата круизната индустрия, достигаща 150 млрд. долара стойност. Вместо да се опитат да надминат рекордната бройка от 30 млн. пасажери от миналата година, сега над 60-те оператора в сектора трябва да се справят с тежащия и скъп въпрос какво да правят с над 350-те си кораба, които трябваше да обикалят света.

Последният път, в който корабите се движеха на празен ход за по-дълъг период от време, беше след терористичните атаки на 11 септември. Но ръководителите твърдят, че коронавирусната криза е далеч по-опасна за живота на индустрията.

„11 септември беше последното голямо предизвикателство за круизната индустрия и продължи кратко, така че това е безпрецедентно“, коментира Алекс Даунс, консултант, който работи като капитан на круизната линия Marella.

Почти шест месеца, след като много правителства наложиха блокади, за да овладеят разпространението на вируса, компаниите чертаят планове за нови плавания. MSC, най-големият частен оператор, прави завръщане в Средиземно море този месец, а Carnival, най-голямата круизна компания в света, планира европейско рестартиране на дейността.

Но с възраждането на Covid-19 в Европа, появата на нови случаи в Азия и неуспехите на САЩ в контролирането на пандемията, предизвикателствата какво да се прави с корабите рискуват да се превърнат в още по-спешни за решаване, тъй като финансовата тежест за компаниите нараства.  

Миналия месец Даунс предаде кораба, на който последно беше капитан – Marella Celebration, на турска компания, която го купи за скрап. „Беше продаден, така че нямаше смисъл да се поддържа нищо, освен минималните юридически стандарти... бяхме 40 души (на борда), а  обичайно има 600 души екипаж и 1500 пътници“, посочва още Даунс.

Marella не е единствената компания, която продава кораби за скрап. Royal Caribbean, втората по големина круизна компания в света, наскоро обяви, че ще направи същото с три от корабите си.

Утер Розенвелд, директор на Sea2Cradle, която е специализирана в рециклиране на кораби и съблюдава този процес при два от лайнерите на Carnival, заяви, че тази година е първата, в която е работила с круизната индустрия. „Определено ще има повече кораби, предадени за скрап и повече от обичайните бройки, докато Covid не е под контрол“, посочва той.

Как ще се развие пандемията е едно от най-големите неизвестни за индустрията, макар че голяма част от фирмите краткосрочната картина е ясна... и болезнена. Като се има предвид голямото предлагане, круизните компании имат по-малко влияние върху договорките за това колко могат да очакват за предадените за скрап кораби.

Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 3 години
плаващи Слънчаци...... а нас питат ли ни какво да правим със Слънчаците.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 3 години
Елена, това е един от трите забранени въпроса в северозападна България :) Добре е да се съобразиш ако имаш път натам ! ... или пък недей :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 3 години
или да ти ги набутаме отзад, хахаха ... място бол !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Да ги дадат на военните.Идеални са за учебни цели при изпитване ефикасността на модерните защитни системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
ти такъв кораб отвътре ще видиш само на картинка ... затвор , хехе ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
ше ги направат плаващи затвори ... мобилността е предимство ... да обикалят по моретата и да прибират несъгласните с глобалната политика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още