IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп забрани принудителните извеждания от дома до края на годината

40 млн. американци са застрашени да останат без покрив над главата си заради невъзможност да плащат наеми

11:08 | 02.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ty Wright/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ty Wright/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп нареди спиране на повечето принудителни извеждания от дома до края на годината, докато опитва да ограничи икономическите последици от липсата на споразумение с Конгреса за нов пакет от фискални мерки за стимулиране на икономиката, предава Financial Times.

Ходът отразява растящите страхове във Вашингтон, че милиони американци може да не успеят да платят наема си през идните седмици, особено хората без работа, които миналия месец са загубили жизненоважен източник на доходи заради изтичането на срока на извънредните помощи при безработица.

Съобщението за мораториума върху принудителните извеждания беше направено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в сряда и беше определено като мярка за сдържане на разпространението на коронавируса.

Това ще улесни „самоизолацията“, ще позволи на местните власти да задействат „указанията за социално дистанциране“ и ще предотврати струпването на американци в приюти за бездомни, посочи CDC. Мярката ще важи за всички наематели, печелещи под 100 хил. долара на година.

Необходимостта от мораториума е в противоречие с оптимистичната оценка на президента Доналд Тръмп за успеха на администрацията му в овладяването на заболяването, шест месеца след като то започна да се разпространява в страната, както и с многократно повтаряната от него теза, че възстановяването на американската икономика от първоначалния пандемичен шок е изключително енергично.

В началото на пандемията САЩ задействаха федерален мораторуим върху принудителните извеждания, но той изтече в края на юли и остави наемателите отново на непоследователната защита на щатските и местните власти.

Нова федерална забрана на принудителните извеждания се очаква да бъде включена в нов пакет от фискални стимули, по който се водят преговори с Конгреса, но те се провалиха миналия месец и принудиха Белия дом да предприеме едностранни действия.

„Хората, които не успяват да платят наема си заради коронавируса, не трябва да се тревожат, че ще бъдат принудително изгонени от дома си и че рискуват още по-голямо разпространение или излагане на заболяването заради икономически затруднения“, каза Бриан Моргенстерн, заместник-прессекретар на Белия дом.

Рискът от криза на принудителните извеждания от дома наред с икономическите щети от пандемията се превърна в значителна политическа уязвимост на администрацията на Тръмп и републиканците преди изборите през ноември, като предизвика атаки от много демократи.

„В момента 40 млн. американци са в риск от принудително извеждане от дома“, написа в Twitter председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси във вторник. „Без да имат никаква вина, те не могат да плащат наема си“, допълни тя.

Във вторник финансовият министър Стивън Манучин заяви пред Конгреса, че ще се обади на Пелоси за възобновяване на преговорите по мерките за стимулиране на икономиката, но не е ясно дали може да бъде постигнат компромис.

„Най-важното е да осигурим бързо известно облекчение на американските служители, засегнати от това“, каза Манучин.

След провала на разговорите с Конгреса Белият дом предприе други едностранни ходове, за да запази известни федерални помощи за американските домакинства, но резултатите са минимални.

Една изпълнителна заповед на Тръмп пренасочи средства за подпомагане след природни бедствия, за да заменят изтичащите помощи при безработица, но към 31 август само 2 млрд. долара са били платени по този канал, което е малка част от приблизително 15 млрд. долара на седмица, които бяха плащани въз основа на първоначалния пакет от стимули.

Белият дом разреши и отлагане на плащането на данъците върху заплатите за много американски служители до следващата година, но редица компании се бавят със задействането на плана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още