IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Месечният ръст на цените на жилищата във Великобритания достигна 16-годишен връх

Милиони британци ще изпитат затруднения да плащат ипотечните си кредити след края на подкрепата на правителството през октомври

14:26 | 02.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с най-бързия си темп от 16 години през август, тъй като понижаването на гербовия налог е стимулирал търсенето след блокадата, но съживяването може да се окаже краткотрайно, тъй като правителството започва да изтегля пандемичната си подкрепа, предава Bloomberg.

Цените са скочили с 2% спрямо предходния месец и са достигнали средно 224 123 паунда (300 хил. долара), сочат данни на Nationwide Building Society, оповестени в сряда. На годишна база цените са нараснали с 3,7%. Жилища Жилища

„Цените на жилищата компенсираха отчетените загуби през май и юни и сега са на най-високото си равнище в историята“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide. Ваканцията от гербовия налог „ще помогне за връщането на част от активността“, смята той.

Жилищният пазар на Острова замръзна по време на коронавирусната блокада. За да го задвижи отново, финансовият министър Риши Сунак временно отмени през юли гербовия налог върху първите 500 хил. паунда при покупка на имот. Данъчното облекчение трябва да остане в сила до 31 март.

Сега въпросът е колко дълго ще се задържи тласъкът. Мерките за подкрепа на правителството ще започнат да изтичат идния месец, а безработицата се очаква да нарасне. Според Nationwide активността може да намалее през идните няколко тримесечия и много икономисти са съгласни.

Данните бяха оповестени няколко часа преди гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли да направи обръщение пред депутатите за икономическите последици от коронавируса.

Жилищният пазар в Англия заработи отново през май, а Уелс, Шотландия и Северна Ирландия последваха примера месец по-късно. Като знак, че инерцията може да се запази в краткосрочен план данни на АЦБ от вторник показаха, че одобренията за ипотечни кредити са нараснали за втори месец през юли.

Според Гарднър мерките за социално дистанциране нямат „замразяващия ефект“, от който анализатори се опасяваха.

„Натрупаното търсене се отприщва и взети решения за преместване преди блокадата се осъществяват. Промените в поведението също може да стимулират активността, тъй като хората преоценяват жилищните си нужди и предпочитания в резултат на живота в блокада“, отбелязва Гарднър.

Мрачна прогноза

Според отделно допитване на Standard Life Foundation милиони британци ще изпитат затруднения да платят сметките и ипотечните си кредити, когато правителството прекрати различните програми за подкрепа в края на октомври, предава Bloomberg.

От 3,7 млн. домакинства, които разчитат на ипотечните ваканции и отлагането на плащането на сметки, над половината вече изпитват финансови затруднения, сочи допитването. Жилища Жилища

Много от т. нар. ваканции от плащания трябва да изтекат на 31 октомври. На същата дата се очаква да бъде прекратена и програмата на правителството в подкрепа на заплатите, така че времената ще бъдат особено тежки.

„Намираме се на ръба на пропастта. Регулатори и кредитори трябва бързо да обмислят какво ще предприемат, за да предотвратят опасността голям брой домакинства да бъдат изправени пред принудителни действия, включително семейства да изгубят дома си“, коментира Мубин Хак, главен изпълнителен директор на Standard Life Foundation.

Близо половината от хората, които са се възползвали от възможността за отлагане на плащанията, нямат никакви спестявания, а 46% очакват да загубят доходи през идните три месеци, сочи допитването на благотворителната организация сред 6 хил. домакинства.

Данните подчертават мащаба на предизвикателството, пред което е изправен финансовият министър Риши Сунак в момент, когато опитва да прекрати голямата подкрепа за британските семейства, без да предизвика нов икономически срив. Брутният вътрешен продукт на Великобритания отбеляза най-големия си спад в историята през второто тримесечие, а държавният дълг нарасна рекордно.

Краят на периода за отлагане на плащанията по ипотечни кредити и рискът от ръст на безработицата през идните месеци може да подложат на натиск имотния пазар, предупреждава Resolution Foundation в отделен доклад.

Но заради взетите мерки за затягане на критериите за кредитиране и по-малкия брой млади купувачи има по-малко жилищни кредити с ниски първоначални вноски. Тези рискови ипотечни кредити са намалели наполовина от 2008 г. насам, а собствениците на имоти не са така изложени на опасността жилището им да струва по-малко от ипотечния кредит за закупуването му като през периода след последната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още