IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESG резултатите не са достатъчни за постигане на бъдеще с нулеви емисии

Ключът е да се запитаме какви обществени промени трябва да се случат, за да направят сектора на дадена компания наистина устойчив, смятат анализатори

21:58 | 21.09.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Paul Hanna/Bloomberg</p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Точно както при традиционното инвестиране, има десетки стратегии, които можете да използвате, за да бъдете ESG инвеститор. Има фондове, които избират най-добре оценените нисковъглеродни компании, фондове, които се фокусират върху компании с повече жени в бордовете, и фондове, които използват поредица от рейтинги и контролни списъци, за да гарантират, че активите, на които залагат, са „по-добри“ от останалите на пазара, предава Bloomberg.

Но това ли е най-добрият начин да стигнете до по-устойчиво бъдеще? Объркването около това, което всъщност правят ESG стратегиите, беше гореща тема през тази година за индустрията на взаимните фондове, Комисията за ценни книжа и борсите на САЩ и дори Министерството на труда. Част от въпроса е, че инвестирането, което съответства на индивидуалните ценности, всъщност е доста различно от методичното избиране на компаниите, които са най-способни да оцелеят в устойчиво, климатично ориентирано бъдеще.

Generation Investment Management, управителят на активи на стойност 24 милиарда долара, основан от бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор, през миналата седмица публикува ръководство за това как инвеститорите могат системно да прогнозират бъдещето. Ключът е да се запитаме какви обществени промени трябва да се случат, за да направят сектора на дадена компания наистина устойчив и дали съответната компания ще се възползва от този преход.

 „Ползата от използването на подобни прогнози е да видим дългосрочния хоризонт и да разберем дали компанията наистина ще ни даде възможност да преминем към нулева на въглеродни емисии, просперираща, здрава и безопасна икономика“, каза Лила Престън, съпредседател на Growth Equity.

Като инвеститор, наличието на ясна визия за бъдещето помага на човек да реши какви тенденции ще катализират, ускорят или възпрепятстват резултатите на компанията, според Престън.

Инвеститорите все по-често искат от компаниите да планират климатични сценарии и да измерват собственото си бъдеще спрямо затоплящия се свят, но все още е доста необичайно същите тези инвеститори да основават собствените си портфейли на подобно упражнение в прогнозирането. Вместо това, настоящите ESG рейтинги и изключващи стратегии са склонни да доминират в социално отговорните и устойчиви инвестиционни портфейли в наши дни.

„Толкова рядко се правят всички тези прогнози и планиране на сценарии за бъдещето“, каза Гарвин Ябуш, главен инвестиционен директор на Green Alpha Advisors. Инвестиционният мениджър от Колорадо основава стратегията си на това, което смята за високоефективна, устойчива икономика, което го е накарало да заложи на компании за възобновяема енергия и електрически превозни средства като Tesla. Но днес има малко публични компании, за които инвеститорите могат да бъдат сигурни, че имат правилните стратегии, за да оцелеят при евентуалния преход към свят на нулеви въглеродни емисии.

„Науката ни казва, че трябва да стабилизираме климатичната криза за 35 години и за да направим това, трябва да подобряваме ситуацията с около 2% всяка година“, каза Ябуш. "Повечето компании все още не допринасят за това ниво, независимо от това, което казва техният ESG резултат", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още