IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управлението на Тръмп дава надежда на Сърбия за надмощие в спора с Косово

Днешната среща във Вашингтон между Вучич и Хоти може да се окаже последен шанс в скоро време Белград да излезе като победител от спора

09:10 | 03.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

С приключването на първия мандат на президента Доналд Тръмп срещата в Белия дом тази седмица с Косово може да се окаже най-добрият шанс на Сърбия де си гарантира преднина в решаването на спора.

След като успя да договори сделка за установяване на отношения между Израел и Обединените арабски емирства, администрацията на Тръмп сега се опитва да отбележи нова победа преди изборите през ноември. В четвъртък сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Авдулах Хоти трябва да посетят Вашингтон за нови разговори, посочва Bloomberg в свой материал.

Белград се надява, че Тръмп – който се опитва да промени американската политика в региона от тази по времето на Клинтън, когато НАТО бомбардира Югославия – ще може да окаже повече натиск за договаряне на изгодно споразумение. Въпреки че според американския представител за Сърбия и Косово Ричард Гренел днешната среща ще е посветена на икономическите отношения, в балканските държави се надяват, че и Тръмп ще се включи.

„Този президент е по-предразположен спрямо Сърбия от който и да е било предишен президент на САЩ“, заяви Вучич пред репортери миналата седмица. „Все още не знаем какъв ще бъде дневният ред, освен че трябва да говорим за икономика. Но възможността г-н Тръмп да присъства сигнализира, че може да има и други идеи“, каза той.

Въпреки надеждите шансовете за пробив са малки, а инициативата на Вашингтон дразни Европейския съюз, който е медиатор на преговорите между балканските съседи от години. Според Блока намерението на САЩ е да се постигне бърза дипломатическа победа, а не реално да бъде решен конфликтът. Предходна среща между Прищина и Белград бе отложена, след като косовският президент Хашим Тачи бе обвинен във военни престъпления, включително смъртта на близо 100 души.

Съветник на президента Тръмп, пожелал анонимност, заяви, че преговорите в четвъртък ще се фокусират върху три по-ранни споразумения за установяване на жп, сухопътна и въздушна връзка между Сърбия и Косово, които тепърва трябва да бъдат приложени. След години на политическа безизходица САЩ искат да изпробват дали по-добрите икономически връзки ще доведат до напредък и върху цялостните отношения по-късно, посочва той.

По думите му Тръмп все още не е взел решение дали да участва. Това ще стане по всяка вероатност на основа постигнат напредък в четвъртък

Споразумение за нормализиране на двустранните отношения е от съществено значение както за Сърбия, така и за Косово, за да напреднат по пътя към членството в ЕС

Косовският премиер Хоти отхвърли възможността за постигане на сделка да бъдат правени териториални отстъпки. ЕС също е против преначертаване на границите.

Но косовската позиция отслабна след оттеглянето на Тачи от преговорите заради обвиненията във военни престъпления. Хоти е по-малко популярна фигура в страната си от своя предшественик, когото наследи на поста през юни. За сравнение партията на Вучич спечели категорична победа на изборите през юни.

Според бившия американски посланик в Белград Уилям Монгомъри Вучич е прав да настоява за решение сега, докато Тръмп е президент, като се има предвид възможността да загуби изборите през ноември.

„Вучич трябва да действа сега или ще загуби, може би завинаги, шанса да реши въпроса“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
deaf
преди 3 години
За САЩ Сърбия е много по-важна от политическа и военна гледна точка. Спомнете си как американците ухажваха Югославия навремето. Косово колкото и да е верен съюзник и приятел на Щатите е миниатюрна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
deaf
преди 3 години
Видяхте ли географската карта? Харесва ми надписът Северна Македония. Северна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Не разбирам какво надмощие може да вземе Сърбия. Да си върне Косово ли? И ако да(невъзможно според мен), защо и е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още