IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ е подценена и има потенциал за растеж, според анализатори

Понижаващото се съотножение цена/печалба, ръстът на възвръщаемостта на собствения капитал на дружествата от SOFIX и ниската задлъжнялост са основни предимства

13:33 | 03.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Българската фондова борса (БФБ) е подценена в текущата ситуация и има потенциал за растеж, защото фундаменталната стойност на компаниите е по-висока от представянето им в момента. Други предимства на българския пазар са ниската задлъжнялост, съотношенията цена/печалба и повишаващата се възвръщаемост на собствения капитал на компаниите от SOFIX, посочва се в анализ на ИП Карол.

През март, когато последиците от коронавируса доведоха до до срив на финансовите пазари, родният индекс изживя същия спад като останалите. Около половин година по-късно водещите индекси възстановяват почти напълно своята стойност, но българските акции демонстрират ограничен ръст и пропускат възвръщаемост. Сравнението за пример е с два глобални бенчмарка – S&P 500 като универсалния световен рисков портфейл и MSCI World Emerging Markets, - индекс, който следи икономическото състояние в развиващите се държави (към които се числи и България). И на трите е сложена начална цена от 1000 валутни единици към 02.01.2020 г.

Карол Карол

Графика: ИП Карол

От графиката се вижда, че кризисното представяне на основния български индекс SOFIX е далеч от оптималното. Според анализаторите обаче редица индикатори сочат, че пазарът е подценен и фундаменталната стойност на компаниите е по-висока от представянето им в момента.

Понижаващо
се съотношение цена/печалба (P/E) и повишаваща се възвръщаемост на собствения капитал

Ако приемем, че универсалният алгоритъм за търсене и оценяване на подценени акции със стойност (value stock) е ниско съотношение цена/печалба и висок коефициент на възвръщаемост на собствения капитал, то анализът на SOFIX показва потенциал.

Българският индекс е с най-ниското съотношение цена/печалба сред индексите аналози в Централна и Югоизточна Европа. В същото време за периода 30.06.2019 г. - 30.06.2020 г. средната стойност на възвръщаемост на собствения капитал на компаниите в рамките на SOFIX се е повишила с около 3% на годишна база, а съотношението цена/печалба е спаднало 2,25 пъти.

Ниски нива на задлъжнялост

Едно от предимствата на българската икономика, а и на българския фондов пазар, е ниската задлъжнялост. Към края на юли коефициентът на кумулирания дълг към собствен капитал за компаниите в рамките на индекса SOFIX остава стабилен на годишна база на ниво около 40%. За сравнение, при S&P 500 коефициентът достига 158% към края на 2019 г., като към 2017 г. е бил малко над 85% - тоест нарастване с около 80% за две години.

Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
vlado64
преди 3 години
Това го чета от няколко години . А тя борсата е в клинична смърт . Влезеш ли няма излизане . Ударете камбаната и закритите това чудо БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още