IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на САЩ ще надхвърли 100% от БВП догодина

Бюджетният дефицит за текущата фискална година от 16% ще бъде най-големият след Втората световна война

11:13 | 04.09.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Камарата на държавния дълг в САЩ се трупа. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Камарата на държавния дълг в САЩ се трупа. Снимка: Bloomberg

Прекъсваме президентската кампания за да дадем думата на „кръчмаря” за сметката. Бюджетната служба на Конгреса (CBO) развали партито, съобщавайки, че правителството на САЩ скоро ще има дългoво бреме, равно на целия брутен вътрешен продукт на Америка. Поздравления за този преломен фискален момент в италиански стил. По един или друг начин американците ще изплащат това до края на живота си, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

CBO отчита, че рецесията заради карантината и експлозията на разходите през тази година ще увеличат бюджетния дефицит за фискалната 2020 г., която приключва на 30 септември, до 3,3 трилиона долара. На ниво от 16% от БВП, това ще бъде най-големият годишен дефицит от 1945 г. насам, когато просто имаше световна война. Пандемията се превърна във фискален еквивалент на война благодарение на икономическата блокада и състезанието между двете водещи партии да облекчат тревогите на избирателите с пари в изборна година.

Политическата класа изглежда е съгласна, че това е цена, която си струва да се плати, тъй като никоя от партиите не иска да говори за това в предизборната кампания. Спорът относно следващата фаза на коронавирусни помощи е дали да се похарчат още 3 трилиона долара (според демократите в Камарата на представителите) или само около 1 трилион (според Белия дом). И в двата случая дефицитът би превишил 8,6% от БВП, какъвто дял CBO прогнозира за фискалната 2021 година.   

Няма да се фокусираме върху числата за 2020 г., след като щетите вече са нанесени. Но си помислехме, че някои от нашите по-млади читатели, на които тепърва предстоят най-доходните години, може да оценят погледа върху сметката в бара. CBO казва, че публичният дълг ще достигне 98% от БВП тази година.

Този дълг показва сумата, която Америка трябва да върне с лихвите. Оценките на CBO не включват разходите за социално осигуряване и Medicare, които са по-скоро политически обещания, отколкото обвързващи договори. Те също така изключват задълженията на Fannie Mae и Freddie Mac, жилищните гиганти, гарантирани от данъкоплатците. Не влизат и около 1,5 трилиона долара в студентски заеми, които може да се поемат от чичо Сам, ако Джо Байдън спечели.

Важно е да се отчете колко бързо нарасна дългът. Преди само 13 години (през 2007 г.), преди финансовата паника и криза, публичният дълг беше едва 35% от БВП. Дългът се бе увеличил до около 48% в средата на 90-те години, но след това намаля на фона на по-бърз растеж и ограничаване на разходите, след като републиканската партия спечели Камарата през 1994 г. Темпът на разходите се покачи през годините на Джордж Буш-младши, но дългът остана под контрол.

Тогава дойде рецесията от 2008-09 г., на която Барак Обама и Нанси Пелоси отговориха  с раздуване на разходите и най-бавното икономическо възстановяване от 30-те години на миналия век. Публичният дълг достигна 76,4% от БВП по времето, когато Обама напусна поста си, а през първите три години на Тръмп се покачи до 79,2%.

И дойде пандемията. При сегашната тенденция - т.е. без още стимули за трилиони - дългът ще надхвърли 100% от БВП през 2021 г. и ще достигне 107% през 2023 г. Това би било най-високото му ниво в историята на САЩ, надхвърляйки предишния връх от 1946 г., в края на войната за спасяване на западната цивилизация. Казано по друг начин, американското правителството скоро ще дължи повече, отколкото американската икономика произвежда за една година.

Оптимистите биха казали, че можем отново постепенно да забавим растежа на разходите, както направихме след Втората световна война. Но това беше преди разрастването на социалната сфера и нуждата от данъчни приходи, за да се плаща на пенсионерите. Успех в реформирането на тези програми сега, когато бейби бумърите се пенсионират. Разходите за отбрана вече спаднаха до само 3,3% от БВП на фона на нарастващите глобални заплахи. Не търсете пари там.

Остава Съвременната парична теория (СПТ), която включва поддържане на лихвените проценти нулеви или отрицателни възможно най-дълго. Това би улеснило финансирането на дълга, макар също да улеснява политически поддържането на бюджетните дефицити. Ако СПT доведе до инфлация, това би свило дълга в реално изражение, макар и за сметка на кредиторите и спестителите. Това може да е най-вероятният сценарий.

Извинете, че разваляме разходното парти, но няма такова нещо като безплатно заемане. Дори САЩ, с цялата си икономическа мощ, не могат да продължат да трупат дългове до безкрай. Никой не иска да мисли за това сега, но в крайна сметка нашият стар приятел Адам Смит ще дойде, за да събере неизбежната си и безмилостна лепта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 2
dakl
преди 3 години
Eдин от законите на диалектиката гласи: количествените натрупвания, водят да качествени изменения. Ерго, за долара лошото тепърва предстои!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Hermes73
преди 3 години
Изброените от теб валути напрактика са в една лодка с долара.............Няма евро йена или паунд.Всичко е функция на една система.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 3 години
Къде е заровено кучето?Работата е там, че м/у държава и държава има огромни разлики. И не само в мащабите, а и в начина на живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Много държави са в това положение. САЩ като всички други ще съкращават разходи, нещо което Тръмп прави от както е на власт. Обедняването на американеца ще бъде преписано на външни фактори като правят всички популисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
Achtung
преди 3 години
Това с инфлацията въобще не е толкова лесно, през 70-те им се получи, но сега времената и нивата на дълг са други. При 15% инфлация кой ще гарантира, че спестителите няма да обърнат доларите си в Евро, Йени, Паунди, шв франкове и тн. Тогава всичките трупани с десетилетия долари ще се върнат в САЩ за да бъде купено нещо преди същата тази инфлация да ги изяде, а това са десетки трлн долари, все пак е резервна валута на 2/3 от света. Малко паника ще доведе до невиждана катастрофа. Не плащане на ДЦК също би било световна катастрофа, но най-вече американска ако не постигнат поне първичен излишък преди този момент. Освен това около 30% от американските ДЦК се държат от чужбина, при Япония последно като проверява бяха само 4%. Съвсем логично решение, което на всички политици по света им звучи като ритуално съмоубийство е затягане на колана и живеене според чергата с един балансиран бюджет +/- 1% и 2-3% инфлация, но поне в САЩ не виждам как и кой може да прокара подобно нещо с продължителност поне едно десетилетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Между другото при гърците преди години на няколко пъти настъпваха падежи, при които бюджета не би могъл да се справи. Тогава се прибегна до известно "преструктуриране". Иначе собственика на дълга спокойно може да каже - като нямаш пари - дай ми нещо материално. Тогава го бях смятал и излизаше, че гърците могат да си платят дълга ако си продадат цялата територия на държавата поне по 3 евро квадратния метър. Основните опасения от прекомерният дълг са, че не се знае какво ще кажат кредиторите утре. Дали ще кажат - искаме си парите, или ще кажат - искаме си материалното. Има предположения, че кредиторите точно това и правят - предоставяйки дълг си купуват цели държави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Разбира се. Даже няма да идва да си го търси. Държавните ценни книжа си имат падеж. Който си ги купува знае точната дата, когато ще му бъдат изплатени и сумата, която ще получи. Те и сега изплащат, само че веднага се рефинансират с нов дълг. Освен това доходността въобще не е 0. При тези огромни дългове се плащат едни стотици милиарди грешни пари само за обслужване на дълга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
Petar2015
преди 3 години
Не разбирам каква е заплахата от нарастването на дълга. Съвсем мъгляво казват, че било лошо... Какво ще стане ако дългът нарастне 200%-300%-500%? Някой ще дойде да си го търси ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Един от проблемите с инфлацията е този, че 15% са много трудни за поддържане в продължение на 3 години. Този таргет от 2%, дето са си го поставили централните банкери в Щатите, Япония и Еврозоната съвсем не е случаен. Инфлацията от 2-3 процента нагоре има свойството да излиза извън контрол. Тоя номер го играхме у нас през 97-а. Тогава левовете даже не съм ги виждал как изглеждаха - всичко се пазаруваше с долари. Но ние сме дребна икономика и при нас нещата се оправиха относително лесно. Но ако някоя от големите валути започне рязко да се обезценява хората просто ще престанат да я използват. Освен това при големи проценти инфлация се налагат непрекъснати индексации на заплати и пенсии та не го виждам много ясно това с 15% инфлация в продължение на 3 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Дългът на САЩ от много години е близо до 100%, а това че ще пресече някаква условна граница не е кой знае каква беда. Има много държави с дългове над 100%, а колкото до САЩ, там просто мащабите са по-големи. Тъй че американците да си се оправят, мен повече ме притесняват задлъжнелите държави в Европа, между които са и някои от най-големите икономики. Проблемът е, че евентуална дългова криза в ЕС ще рефлектира и върху нас. Крайно време е хората да се научат да живеят според чергата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още