IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукашенко смени ръководителите на службите за сигурност

В сряда вечер в Минск са били арестувани двама телевизионни водещи

17:11 | 03.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Беларуският президент Александър Лукашенко назначи нови ръководители на службата за сигурност КГБ, Съвета за сигурност и Комисията за държавен контрол на фона на протестите и стачките заради спорните избори, предават държавната осведомителна агенция Белта и Ройтерс.

Лукашенко заяви, че е постигнал убедителна победа на президентските избори на 9 август, но протестиращите твърдят, че те са били помрачени от масови фалшификации и са на улицата повече от три седмици с искане за оставката му.

Беларуският президент придружи промените на върховете на службите за сигурност с инструкции да действат твърдо пред чуждестранната агресия, както многократно я определи. „Беларус е изправен пред външен агресор“, каза Лукашенко пред ръководителите на службите за сигурност.

„Затова искам от вас да уведомите хората. Те не трябва да ме осъждат за никаква мекушавост. Няма мекушавост тук. Страната работи, въпреки че мнозина, особено съседите ни, искат да рухнем“, каза беларуският президент.

Запазването на лоялността на силите за сигурност, които му помагат да смазва протестите, е от ключово значение за Лукашенко, в момент когато той опитва да се справи с най-сериозното предизвикателство в 26-годишното си управление.

Лукашенко назначи Иван Тертел, бивш ръководител на Комисията за държавен контрол, начело на КГБ. Валерий Вакулчик, който беше председател на Комисията за държавна сигурност, беше назначен за секретар на Съвета за сигурност на страната, съобщава Белта.

Беларуският президент назначи също Василий Герасимов за действащ ръководител на Комисията за държавен контрол.

Поведението на силите за сигурност е във фокуса на вниманието, след като експерти по човешките права от ООН заявиха тази седмица, че са получили сведения за стотици случаи на мъчения, побой и малтретиране на протестиращи от полицията.

Беларуското правителство отрича да е злоупотребявало със задържани и твърди, че силите му за сигурност действат пропорционално спрямо демонстрантите.

Отделно двама бивши телевизионни водещи бяха арестувани в столицата Минск в сряда вечер, съобщиха техни роднини и местни медии.

Euroradio съобщи, че Денис Дудински е бил задържан от униформени служители на реда и завлечен в черен микробус близо до дома му.

Вторият телевизионен водещ Дмитрий Кохно също бил арестуван и откаран нанякъде, съобщи съпругата му Надежда. Тя написа в Instagram, че той е бил задържан през нощта в затвора Окрестина в Минск и ще се яви пред съда в четвъртък. „Слава Богу, че синът ни не видя ареста“, написа тя до черно-бяла снимка на съпруга си с малкото момче.

Тази седмица Лукашенко благодари на руската държавна телевизия RT, че е изпратила журналисти, за са подкрепят беларуската държавна медия, след като стотици служители вдигнаха стачка в знак на протест срещу управлението му.
Беларуският външен министър Владимир Макей заяви в сряда, че правителството няма да толерира журналисти, които по думите му осъждат властите и подкрепят незаконни протести.

„Това е напълно неприемливо за нас и властите ще реагират адекватно в тази ситуация“, заяви Макей.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Батька, удри!Удри, че няма да ти се размине току-тъй.Опъваш се на коронобесието, това се плаща.Кто не скачет тот москаль, ... кой не скача е червен, ...Радвай се, че още не са излезли тия, да попат с празните тенджери и да си ги слагат на главите (за връзка с кораба майка).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още