IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата порция икономически данни донесе спадове на европейските акции

Технологичните акции са начело на пониженията, като секторът изтри почти 4% от стойността си

18:54 | 03.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък на отрицателна територия на фона на нова порция икономически данни, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 записва понижение от 1,5%, като почти всички сектори отбелязват спадове. Технологичните акции са начело на пониженията, като секторът изтри почти 4% от стойността си.

Германският индекс DAX също се сви с 1,5%, а британският FTSE се раздели с 1,6%. Френският бенчмарк САС отписа 0,7%.

Окончателните данни за общия индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната показаха, че икономическата активност е нараснала повече от очакваното през август. Индексът е на ниво от 51,9 пункта при прогнозирани 51,6 пункта.  Възстановяването на активността през август обаче се забавя в сравнение с предходните месеци.

Също така продажбите на дребно в ЕС и еврозоната не оправдават прогнозите за покачване през юли и спадат спрямо юни въпреки премахването на свързаните с COVID-19 ограничения върху икономиките, показват още данните.

Това обаче е под стойностите за юли, когато бе 54,9 пункта.

На политическия фронт в Европа представителят на ЕС в преговорите за Brexit заяви в сряда, че Великобритания трябва да обърне внимание върху исканията на блока за риболова и конкуренцията, за да може да бъде договорено споразумение до края на октомври.

Вчера от Английската централна банка също така предупредиха, че британската икономика може да получи по-тежък удар от коронавирусната пандемия, отколкото се предполагаше миналия месец.

При индивидуалните акции в четвъртък тези на британската компания Melrose Industries поскъпнаха с 12,6%, след като тя отчете по-добри от очакваното стойности за търговията си през летните месеци въпреки понижението на печалбата за полугодието. Тя също така обяви, че очаква възстановяване в авиационната и автомобилната индустрия.

Компанията майка на Британските авиолинии IAG записа поскъпване на книжата от 6,4%, което доведе до по-широко рали в сектора на пътуванията. Акциите на Easyjet прибавиха 6,4% към стойността си, тези на Tui 4,6%, а на Lufthansa 4%.

На обратния полюс на компаниите в състава на Stoxx 600 бе шведската телекомуникационна компания Sinch, чийто книжа поевтиняха с 9,6%, след като британската Служба по конкуренцията и пазарите обяви, че започва разследване на готвеното придобиване на звеното за облачни комуникации на SAP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Импе, няма как, при колониите е така.Не търси логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
И какви са точно тия "икономически данни", освен това, че мегабалонът Насдак отвори със спад? Скyдоумната европейска сервилщина към САЩ гнъсно обхваща и пазарите - когато американските падат, задължително трябва да паднат и европейските, докато обратното рядко е вярно. Днес отново - цял ден - вървят добре - ама после се сриват, щото видиш ли великите американски балоняци отворили със закономерен спад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още