IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни разпродажби белязаха търговията на Wall Street

Поевтиняването на книжата в технологичния сектор изтрива над 3% от S&P 500 и над 4% от Nasdaq

21:50 | 03.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Разпродажбите на американските пазари се ускоряват, като пониженията достигат тримесечен ръст. Инвеститорите изглежда все повече се усъмняват в устойчивостта на щедрите оценки на компаниите от технологичния сектор, съобщава Bloomberg.

Широкият измерител S&P 500 отписва 3,15% минути след 21:30 ч. българско време и е напът да запише най-големия си спад от юни насам. Книжата на Apple, Microsoft, Amazon и Facebook се разделят със съответно 6,2%, 5,6%, 5,1% и 4,2%.

От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq изтрива 4,4%, като спадът достигна до над 5% по-рано – най-голямото понижение в рамките на сесията от март насам.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пък се разделя с 2,5% или над 700 пункта.

Спадовете продължават разпродажбите в Европа, където паневропейският показател Stoxx 600 отписа над 1%.

В същото време понижение има и при доходността по американските държавни ценни книжа, а цената на долара поскъпва.

Акциите в глобален мащаб се отдръпват от безпрецедентните ръстове от последните седмици, като инвеститорите изглежда са разколебани за високите оценки на книжата на фона на продължаващата пандемия. Макар че в четвъртък стана ясно, че молбите за помощи при безработица са намалели миналата седмица, пазарът ще се нуждае от повече доказателства за икономическо възстановяване, след като S&P 500 успя да натрупа 60% от мартенското си дъно.

„Честно казано, колкото по дълбоко е връщането назад (при цената на акциите – бел. ред.) в технологичния сектор, толкова по-здравословно е това за пазара като цяло“, посочва Алек Йънг, главен инвестиционен директор на Tactical Alpha LLC, пред Bloomberg.

Според него твърде много хора са залагали прекалено на технологичните имена и разпродажбите в сектора от днешната сесия са здравословни.

Междувременно индексът Cboe Volatility – измерителят за очаквана ценова волатилност на S&P 500, известен и като индексът на страха на Wall Street – достигна до най-високото си ниво от юли насам.

Криптовалутите също поевтиняват – цената на биткойна се разделя с 6,3%, а тази на етера – с 8,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Няма смисъл да пишете за молби за безработица и т.н. Пазарите в момента се движат от невежи аматьори, които нито гледат подобни важни данни, нито ги интересува, нето могат да ги изтълкуват. Разказах ли как в денят на сплитът на акциите на теслата и ябълката, някакви "инвеститори", панически питаха какво се случва и защо акциите им така са поевтинели изведнъж и трябваше тепърва да им се обяснява какво е: "сплит". Ако се сринат здравата високотехнологическите - поне тия аматьори ще се разкарат от пазарите, полза няма то тях, само ги изкривяват - пазарите де. Феноменът Р. Худ - който позволява на всеки сулю да се прави на "инвеститор".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още