IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите в технологичния сектор изтриха 800 пункта от Dow

Със спад от близо 5% завърши сесията Nasdaq

23:26 | 03.09.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на фондовата борса в САЩ завършиха борсовата сесия в четвъртък дълбоко на отрицателна територия, отстъпвайки от поредните си рекорди, достигнати по време на вчерашната търговия, съобщава CNBC.

Основна причина за това бе технологичният сектор, който отчете и най-голямото си понижение от месеци, като инвеститорите изглежда са разколебани за високите оценки на книжата на фона на продължаващата пандемия.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 2,8% (над 800 пункта), достигайки ниво от 28 292,73 пункта. Това е и най-голямото му еднодневно понижение от 11 юни. Широкият измерител S&P 500 се раздели с 3,5% до 3455,06 пункта.

Най-голям обаче бе спадът при технологичния бенчмарк Nasdaq Composite, който се сви с близо 5% до 11 458,1 пункта.

Акциите на Apple поевтиняха с малко над 8%, но пазарната капитализация на компанията остава над 2 трлн. долара. Книжата на Amazon и Netflix се разделиха с по над 4,5%, а тези на Facebook – с 3,8%. Тези на Microsoft пък се понижиха с над 6% от стойността си, а на Alphabet – с над 5%. Tesla също продължава негативната си серия с поевтиняване на акциите от над 9%.

Технологичният сектор в рамките на S&P 500  затвори със спад от 5,83%, слагайки край на 10-дневната си печеливша серия. Той също така записа и най-голямото си еднодневно понижение от март насам.

Акциите в глобален мащаб се отдръпват от безпрецедентните ръстове от последните седмици, като инвеститорите изглежда са разколебани за високите оценки на книжата на фона на продължаващата пандемия. Макар че в четвъртък стана ясно, че молбите за помощи при безработица са намалели миналата седмица, пазарът ще се нуждае от повече доказателства за икономическо възстановяване.

„Честно казано, колкото по дълбоко е връщането назад (при цената на акциите – бел. ред.) в технологичния сектор, толкова по-здравословно е това за пазара като цяло“, посочва Алек Йънг, главен инвестиционен директор на Tactical Alpha LLC, пред Bloomberg.

Според него твърде много хора са залагали прекалено на технологичните имена и разпродажбите в сектора от днешната сесия са здравословни.

Междувременно акциите на компаниите, които биха спечелили от отварянето на икономиката, поскъпнаха, компенсирайки част от негативната тенденция при технологиите. Круизният оператор Carnival отчита поскъпване от 5,2% на книжата си, а търговецът на дребно Macy’s – 9,2%.

Доходността по американските държавни ценни книжа се понижава, като по 10-годишните и 30-годишните облигации тя достига съответно 0,635% и 1,361%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също отстъпва от предходните си стойности до 92,73 пункта.

Днешната търговия е факт след поредна рекордна сесия за Wall Street в сряда. Dow се повиши с над 450 пункта, отбелязвайки най-добрия си ден от средата на юли насам. S&P 500 пък отчете нов рекорд от септември 2010 г. и ръст от 1,7%. Nasdaq Composite регистрира повишение от 1,1%, което също е рекорд.

От края на март S&P 500 успя да прибави над 55%, а Nasdaq близо 70%. Ръстът при Dow е от над 50%.

„Макар че не очакваме скоро да има срив отново, нямаме нужда и ръстовете да се покачват всеки ден, за да се поддържа жива положителната тенденция“, посочва Франк Капелери, изпълнителен директор на Instinet.

На стоковите пазари петролът също поевтинява по-осезаемо. Международният бенчмарк Брент се разделя с над 1% от стойността си до 43,97 долара за барел. От своя страна цената на американския лек суров петрол WTI отписва 0,4% до 41,33 долара за барел.

Златото също поевтинява с 0,3% до 1938,7 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
А ти с какво се издържаш? С писане на постове по форумите ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
тренда е тръгнал в тази посока от доста време. Цялата система учи, че на работа ходят само балъците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Ако да си инвеститор беше толкова лесно - гледаш една цифра и тя ти показва кога да купуваш и кога де продаващ - то всички хора досега щяха да са станали милионери. Тогава кой щеше да работи?А тук гледам, че дори "топ инвеститорите", които над 10 години пишат в сайта за големите си постижения, все още трябва да ходят на работа за да се издържат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
pioner
преди 3 години
Една компания направи сплит началото на седмицата. Баламите се налапаха и сега си плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
nobel
преди 3 години
Което показва, че индексите, които са измислени за да показват какво е състоянието на икономиката в момента не показват нищо. Освен може би нивото на интелигентност на инвеститорите. Какво толкова се промени от вчера до днес, та вчера имахме рекорди, а днес - рекордни спадове?! И кой може да каже какво ще имаме утре като гледа на нещата от икономическа гледна точка. Индексите и икономиката отдавна нямат никаква връзка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още