IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоактивисти: Количествените улеснения на ЕЦБ допринасят за климатичния хаос

От Reclaim Finance призовават институцията незабавно да изключи от закупуването на активи корпорации, чиито практики са несъвместими с Парижкото споразумение

15:59 | 04.09.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Стимулиращите програми на Европейската централна банка (ЕЦБ) застрашават целите на региона в областта на изменението на климата, като „подхранват желанието за природен газ“, според защитници на околната среда.

Централната банка купува облигации от разработчици на проекти за изкопаеми горива, включително Royal Dutch Shell Plc, Total SE и Engie SA, казва се в изявление на базираната в Париж компания Reclaim Finance, цитирано от Bloomberg.

Това е поредният признак на напрежение между необходимостта да се помага на икономиките по време на пандемията от коронавирус и дългосрочните амбиции за справяне с глобалното затопляне. Европейските лидери заявиха, че искат възстановяването на региона от кризата да бъде "зелено".

„ЕЦБ трябва незабавно да изключи от закупуването на активи корпорации, чиито практики са несъвместими с Парижкото споразумение, като се започне от компании, които разработват нови проекти за изкопаеми горива“, заявяват от Reclaim Finance, като призовават централната банка на еврозоната да „спре да допринася за климатичния хаос“.

Говорител на централната банка посочи коментарите на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард през декември, когато тя предупреди, че оценките за въглеродния интензитет на цели икономически сектори могат да бъдат подвеждащи. Лагард каза също, че изменението на климата е спешно и голямо предизвикателство.

Критиката се отправя в момент, когато правителствата изпробват своите зелени финансови пълномощия. Германия регистрира почти рекордно търсене на дебютното си предложение на зелени облигации в сряда след подобен ход на Швеция по-рано през седмицата.

Reclaim Finance казва, че ЕЦБ избягва реформите, свързани с изменението на климата, обръщайки внимание на „прегледа на стратегията“, който може да няма ефект преди 2022 г. Чрез своята програма за количествени улеснения ЕЦБ подкрепя 11 компании, които планират да разработят 62 нови проекта за изкопаеми горива, посочва групата.

Shell, Total и Engie отказват да коментират доклада. Изпълнителният директор на Shell Бен ван Бирден заяви през юли, че компанията ще „заложи на непропорционален растеж в прехода“, който включва втечнен природен газ, нефтохимикали и електроенергия. Total също планира да намали въглеродния си интензитет.

ЕЦБ обяви програма за покупки на облигации в размер на 1,35 трилиона евро (1,6 трилиона долара) и срок на действие до края на юни 2021 г. Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел заяви през юли, че централната банка притежава около 20% от зелените корпоративни облигации, отговарящи на условията за нейните програми, и „внимава за въздействието върху околната среда“ при инвестициите си в пенсионни фондове.

Английската централна банка се сблъска с подобен натиск през август - да преразгледа спасителната си програма, след като изследванията показаха, че централните банкери ефективно субсидират замърсяващите индустрии, а същевременно казват, че борбата с изменението на климата е приоритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
мда ... те Mitsubishi Heavy Industries , произвеждат турбините за проектите . първите ще работят на 70% газ + 30% водород и са готови , като постепенно ще увеличават насищането на природния газ с водород . даже някъде четох , че са започнали изработката на първата турбина предназначена за 100% водород . делят ги , защото има някаква специфика в изгарянето ... GE също проектират и са започнали изработката на такива турбини ... тънкото място засега са електролизерите ... със сегашното технологично ниво не могат да достигнат КПД такова , че да е е равно на природния газ ценово . близо са до паритет , но все още не са . предвижданията са за м/у 5 и 10 години да го достигнат ... :))) ... пък и добре са ги позиционирали централите . във виржиния и ню-йорк имат предвидени мулти-гигаватни офшорни вятърни проекти . имат изградени пилотни турбини , дават отлични резултати . там ще ги правят с онези огромни по 14МВт на сименс и GE ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
https://***.bloombergquint.com/business/mitsubishi-plans-three-hydrogen-ready-power-plants-in-the-u-sВиж това е много любопитно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 3 години
мда ... има нещо вярно в твърде ранното включване на голям % ВЕИ към нашата мрежа . политическо решение , заложени схеми за точене на държавни пари . лошото знаеш ли кое е , знаят се чий подписи стоят под тези решения и нищо ... :))) ... даже един от героите , със субсидия от около 500лв май беше на киловат , скоро го пратиха посланник ... :))) ... хем е бил един от хората дето решават кой ще се включи към мрежата , хем е лaпкал субсидии ... то май всичките дето са на големите субсидии са такива ...900 на киловат са няколко проекта и не са от големите и наскоро ги орязаха драстично ... масовката е около 100-200лв ... АЕЦ-ът ще работи , ако не стане някоя авария , до към 2050 . идеята не е да се изстискват до край инвеститорите във фотосоларни проекти . все се надявам , че и тук ще започнат да правят търгове ... :))) ... идеята е те да печелят също . големият въпрос е дето пишеш , какво да се прави с дневните излишъци без да се срутва пазарът . едното решение е водород , който ще обогатява природен газ и ще се съхранява за зимата , гориво за влакове , за кораби ... друго решение са заводи за обезсоляване на вода и ползване за напояване . израелците от пустинята ако знаеш каква градина правят с това обезсоляване ... тука и нас ни чака такова нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Зелев, оня ден ми прати нещо за търга в Португалия. Но щяхме да оспамим темата, която беше за нещо политическо и се въздържах да ти отговора. Сега си представи, че вместо през 2012 да си съсипваме енергетиката с ВЕИ да 900 лева мегавата, бяхме изчакали до сега и бяхме пуснали подобни търгове. В колко по-добро състояние щеше да е енергетиката ни в момента. Това е само е част от енергийния хаос, който носи зеления преход, подклаждан от много алчност и интереси. през 2030 ще имаме инсталирани 3.2 ГВт соларки. От друга страна обаче, средния максимален товар в 13-14 часа от първи май до края на септември е някъде около 4 ГВт. За да могат да съществуват икономически (еле пък и без субсидии), соларките трябва да работят на макс нон-стоп когато могат. С други думи, през лятото всеки божи ден по обяд 3.2 ГВт от другите мощности трябва да изчезнат за да освободят място на техни величества соларките. Пита се в задачата, къде ще ходи по това време АЕЦ Козлодуй, например? Ако все пак оставим милостиво АЕЦ Козлодуй да продължава да работи и през 2030, то тогава едни най-малко 1.2 ГВт соларки стават напълно излишни. Следователно ще има зверска конкуренция между соларките за място под слънцето, защото само ако отдадат енергия в мрежата ще могат да прибират субсидиите си (преки или непреки). Няма да навлизам в повече подробности, но ни чака ценови ролъркостър след десет години, ако енергетиката продължава да се управлява от политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
знам че си фен , инсталацията се нарича HYBRIT , стоманодобив без фосилни горива , разработват я от около 4 години ... вече е пусната в действие ... идеята е да се дофинансират с облигации (и то ако имат нужда) подобни проекти ... :)))и нямам спомен с кой точно говорех за геотермалната енергия , ама днес се зачетох за геотермалните полета в БГ . та , въпросът беше , че сме бедни на такива неща ... дрън-дрън ... като цяло , да , не можем като турците да вадим от близки до разломите температури по 250-300 градуса , но имаме две големи полета дето имат температура от 125-129 градуса на около 1250м дъбочина . напълно достатъчно за модерни бинарни електрогенериращи системи . и отгоре на всичко на сравнително плитко . по немско и холандско вадят такава температура от 2000-2500 и надолу метра ... тъй че , имаме за базаова енергия възможности и без ядрени мощности ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ако има някой да предложи на зелените повече пари от сорросоидната пасмина , тия веднага ше сменят плочата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Това, което "зелените" дабравят да ви кажат по темата, е че трябва да избирате между "климатичния хаос", който никога няма да настъпи и енергийният хаос, който е на прага ни от техните едностранчиви, натрапчиви и добре финансирани акции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още