IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата стопи икономиката на България с 10% за три месеца

На годишна основа БВП изтрива 8,5%, което е най-лошото представяне от 1997 г. насам и по-зле от експресната оценка на НСИ

13:17 | 04.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

През второто тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България спада с 10% спрямо първите три месеца от текущата година. Това показват сезонно изгладените данни  на Националния статистически институт, публикувани днес.

Намалението през второто тримесечие спрямо година по-рано е 8,5%. Припомняме, че през първото тримесечие имаше ръст от 2,4%.

Това е най-голямото намаление от 1997 г. насам, показват изчисления на Tradingeconomics.com, а развитието е по-лошо и от експресната оценка на НСИ, която беше за свиване на БВП с 8,2%.

На годишна база влияние за регистрирания икономически спад имат индивидуалното потребление - с намаление от 0,2%, и бруто капиталообразуването - с понижение от 14,1%. Износът на стоки и услуги намалява с 19%, а вносът на стоки и услуги - с 19,1%.

ns1 ns1

Именно в периода април-юни бяха в сила строгите противоепидемични карантинни мерки, наложени от правителството с цел ограничаване на разпространението на коронавируса.

По предварителни данни произведените стоки и услуги от икономиката през второто тримесечие на 2020 г. са на стойност 27,395 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 3944 лв. от стойностния обем на показателя. Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през второто тримесечие на 2020 г. възлиза на 23,848 млрд. лв. по текущи цени, отчитат още от НСИ.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2020 г. крайното потребление намалява с 2,1% спрямо предхдното, а бруто капиталообразуването се понижава със 7,9%. Износът на стоки и услуги понижава  равнището си спрямо предходното тримесечие според сезонно изгладените данни с 22,1%, а вносът на стоки и услуги - с 20,4%.

ns2 ns2

За периода април-юни относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката увеличава равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година с 0,1 процентни пункта. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 2,1 процентни пункта до 28,4%.

Oтносителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в най-големият сектор на икономиката - този на услугите, намалява до ниво от 68% при 70,2% през съответния период на предходната година, отчитат от НСИ.

За крайно потребление през второто тримесечие на 2020 г. се изразходват 78,7% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 18,9% от произведения БВП. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Според сезонно изгладените данни през второто тримесечие на 2020 г. брутната добавена стойност в икономиката намалява с 8,9%.

ns3 ns3

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Мразя да излизам права. Когато преди половин година бездомният Горанов дълбокомислено казваше, че намалението ще бъде с 3.7%, МАЙ ДОСТА ХОРА МУ вярваха. Аз не и го обосновах. Имам го като пост тук и май не веднъж. Толкова са *** всички наши управници в момента, а най-големият и най-дебелият избЕга. Скри се в момента от народната любов. Честата му декларация, че види ли кръв, сдава властта, нещо не влиза в употреба. Но кой от тях има чест и достойнство? А България ЗАТЪВА! ОСТАВКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още