IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на домове стимулира жилищното строителство в САЩ

Това е рязък завой спрямо началото на пролетта

13:02 | 04.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Ръстът на търсенето на жилища за покупка и ограничените наличности на съществуващи жилища стимулират строителството в САЩ с цел запълване на пропастта, пише Wall Street Journal.

Компаниите за жилищно строителство отдават силните си продажби на ниските лихви, недостига на съществуващи жилища за продажба и желанието на потребителите за преместване от градските центрове в замяна на повече пространство.

Продажбите на нови жилища отвъд океана са нараснали с 13,9% през юли спрямо юни до сезонно изгладен темп от 901 хил. единици, най-високото ниво от декември 2006 г., сочат данни на министерството на търговията. Новозапочнатите жилища, които са мерило за жилищното строителство в САЩ, скочиха с 8,2% през юли спрямо юни и достигнаха най-високия си сезонно изгладен годишен темп от февруари насам.

„Търсенето е много добро в момента. Колкото повече време продължава, толкова по-добре за нас“, коментира Мартин Конър, главен финансов директор на Toll Brothers.

Силата на сектора на жилищното строителство подчертава неравната природа на икономическата рецесия, която удари особено тежко нископлатените служители. Макар че милиони служители губят работата си през последните месеци, хората, които все още са заети, спестяват повече пари заради пандемията и могат да се възползват от рекордно ниските лихви по ипотечните кредити.

Положителните перспективи пред компаниите за жилищно строителство са рязък завой спрямо началото на пролетта, когато блокадата заради коронавируса принуди строителните обекти да спрат работа в някои части на страната, а строителните компании бързо намалиха разходите за придобиване на земя и нови проекти. Доверието на американските компании за жилищно строителство нарасна през август и достигна рекордния връх от 1998 г. спрямо 8-годишното дъно от април, сочат данни на Националната асоциация на жилищните строители.

Към понеделник индексът S&P Homebuilders Select Industry е нагоре с 15,3%, като надмина темпа на покачване от 8,3% на S&P 500 през същия период, сочат данни на FactSet.

Строителните компании се възползват и от демографските промени, тъй като по-млади представители на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) навлизат в 30-те си години и съставляват нарастващ дял от жилищните продажби. Растящото търсене тласка до многогодишни върхове и продажбите на стари жилища.

Търсенето на жилища изпреварва предлагането от години, но недостигът на домове става още по-остър на пазара на съществуващи жилища през последните месеци, тъй като пандемията кара някои продавачи да задържат продажбата на жилищата си. При настоящия темп на продажби наличните стари жилища са достатъчни за 3,1 месеца към края на юли, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. За сравнение пазарът на нови жилища разполагаше с наличности за 4 месеца към края на юли, показват данните на министерството на търговията.

В отговор на силното търсене компаниите за жилищно строителство повишават цените. Средната продажна цена на нови жилища през юли достигна 330 600 долара, което е ръст със 7,2% спрямо година по-рано.

Строителните компании са ограничени в темпото си на растеж заради недостига на квалифицирани служители, бавното получаване на някои разрешения и растящите разходи за земя, коментира Али Уолф, главен икономист на компанията Meyers Research.

Фючърсите върху дървесината поскъпват рекордно, като тласкат разходите за строителство на еднофамилни жилища с над 16 хил. долара от средата на април, сочат данни на Националната асоциация на жилищните строители.
80% от строителните компании през август са заявили, че предизвикателствата около предлагането ще засегнат плана им за продажби тази година спрямо 30% през юни, показва допитването на Meyers Research survey.

Икономисти, специализирани в жилищния пазар, твърдят, че високата безработица може да ограничи продажбите на жилища през идните месеци, особено ако загубата на работни места засегне повече високоплатени служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още