IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният юан е изгоден за Китай в момента

Поскъпването на китайската валута ще намали и част от напрежението със САЩ

18:15 | 04.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Пекин позволява по-бързо поскъпване на юана, тъй като се стреми да намали цената на вноса и да подкрепи слабите потребителски разходи. Това бележи промяна от времето, когато властите  се притесняваха, че силният юан ще подкопае износа на страната.

Ежедневният преглед на валутните движения показва невъзмутимостта на Китай към ръста в стойността на юана, като централната банка се въздържа от изпращане на ясни предупредителни сигнали до трейдърите. Китайската валута поскъпва с близо 5% спрямо долара от края на май до най-високото си ниво от повече от година, информира Bloomberg. к к

По-силният обменен курс също помага да се премахне тази част от напрежението в отношенията със САЩ, тъй като президентът Доналд Тръмп отдавна обвинява Китай, че поддържа юана изкуствено слаб. Освен това местните банки ще са по-склонни да държат валута, която не се обезценява, което от своя страна би помогнало на Пекин да намали зависимостта на финансовия сектор от зелените пари.

„Толерантността към по-силен юан, когато този ход се задвижва от фундаментите, ще бъде висока“, казва Уан Джу, директор и старши валутен стратег в HSBC Holdings Plc в Хонконг. „По-силният юан ще помогне на Китай да намали зависимостта си от долара и да оптимизира разпределението на ресурсите си“, коментира още той.

Някои анализатори дори смятат, че юанът може да бъде третата най-голяма резервна валута до 2030 г .

Ралито на валутата след най-ниското й ниво в края на май я превърна в една от най-добре представящите се в Азия, като инерцията за покупка все още е близо до най-силната от януари. Голямата лихвена премия на юана над доходността на долара също спомага за повишаване на търсенето.

Такава сила вече помага на Китай, за който се съобщава, че купува рекордно количество американска соя тази година. По-ниските цени помагат на Поднебесната империя да стимулира покупките, обещани по търговската сделка. И все пак икономиката остава крехка - вносът на страната се свива, докато продажбите на дребно са по-слаби, отколкото икономистите очакваха, пет месеца подред.

„По-силният юан може да стимулира вноса и допълнително да разшири вътрешния пазар“, казва Кен Чен, главен валутен стратег в Mizuho. „Китайските лидери ще бъдат по-малко изкушени да използват обезценяването, за да стимулират икономиката, тъй като износният сектор играе второстепенна роля в растежа сега“, смята още той.

Това не означава, че Пекин ще остави юана да се развихри. Ключов показател за силата на китайските пари е индексът CFETS RMB, който проследява движенията на юана спрямо 24 конкурентни валути. Измерителят показва, че юанът е поскъпнал около 2,3% спрямо конкурентите си от началото на август.

„Засега юанът има накъде да върви“, казва Томи Онг, управляващ директор в DBS Hong Kong Ltd. Според него търсенето на долари ще бъде намалено след президентските избори в САЩ през ноември. "По-силният юан е по-подходящ за модела на растеж на Китай", допълва той, прогнозирайки валутата да достигне ниво от 6,7 за долар до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 3 години
Трагедията за долара ще започне не когато Китай вече не го интересува курса на Юана спрямо долара, а когато другите разберат, че китайците наистина не се притесняват от това, че им подкупва валутата. В тоя момент може да стане страшно за долара, понеже всеки знае че хората с пари мразят да губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още