IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 млн. лв. от антикризисния пакет вече са инвестирани в икономиката

Близо 85 млн. лв. са изплатените безвъзмездни средства към микро- и малки фирми

17:42 | 04.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

200 млн. лв., част от антикризисния пакет на Министерството на икономиката, вече са инвестирани в икономиката, съобщиха от ведомството. Близо 85 млн. лв. са изплатените безвъзмездни средства към българските фирми по процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19“. Те са раздадени по линия на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„Разчитаме, че антикризисните мерки и тяхното ускоряване до края на годината ще дадат шанс на българската икономика да възстанови загубеното през 2020 г.“,  коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран в прессъобщение от ведомството. 

От края на август всички подадени проектни предложения по процедурата вече са в оценка. Предприети са всички необходими мерки за ускоряване и приключване на процедурата в настоящия месец, уточняват от ведомството.

По процедурата за „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ вече е сформирана оценителна комисия, след което  ще стартира и процеса по оценка на подадените 1 932 броя проектни предложения, на обща стойност 264 млн. лв.

Чрез „Българска банка за развитие“ АД по антикризисните мерки в икономиката са инвестирани близо 100 млн. лв. както следва:

• 71,5 млн. лв., гарантирани кредити за 17 093 физически лица.
• 26,35 млн. лв. , гарантирани кредити за 174 компании.
• Договорените лимити към търговски банки са на стойност 649 млн. лв.

Предстои ускоряване на усвояването на средствата от бизнеса, като се водят разговори с банките партньори.

Чрез Фонда на Фондовете със средства от ОПИК са инвестирани в икономиката над 20 млн. лв. Предстои ускоряване на процедурите, като се водят разговори с партньорите, подчертават от икономическото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още