IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички основни щатски индекси записаха седмичен спад след големите разпродажби

Книжата на повечето големи технологични компании поевтиняха и в петък

23:57 | 04.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Основните щатски индекси се понижиха за втори пореден ден в петък след бурна сесия, при която компании, възползващи се от повторното отваряне на икономиката, опитаха да компенсират нов голям спад в технологичния сектор, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 159,42 пункта от стойността си и завърши седмицата на ниво от 28 133,31 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,8% до ниво от 3426,96 пункта, но се оттласна значително от най-ниското си ниво по време на петъчната сесия. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 1,3% до равнище от 11 313,13 пункта, но също завърши сесията доста над дъното си за деня.

Книжата на Boeing поскъпнаха с над 1%, а банковите акции записаха ръстове. Цената на акциите на JPMorgan Chase и Citigroup се повиши със съответно 2,2% и 2%. Книжата на Bank of America поскъпнаха с 3,4%, а тези на Wells Fargo напреднаха с 1,1%. Операторът на круизни кораби Carnival прибави 5,4% към стойността си, а United Airlines напредна с 2,2%.

„Може най-сетне да видим известна ротация, която да доведе до нови пазарни лидери. Това ни липсва от много време“, коментира Питър Кардило, главен пазарен икономист в компанията Spartan Capital Securities.

Цената на акциите на повечето големи технологични компании се понижи. Книжата на Facebook, Amazon и Alphabet поевтиняха с по над 2%, а тези на Netflix – с 1,8%. Цената на акциите на Microsoft намаля с 1,4%, но Apple завърши деня с минимален ръст от 0,1%, след като загуби 8,3% от стойността си. Tesla също изтри спад от над 8% и завърши сесията със скок от 2,8%.

Технологичният сектор в S&P 500 записа понижение от над 1% ден след най-лошата си сесия от март насам. За седмицата секторът отчете спад от над 4%.

„Липсват ни подробни оценки на пазара напоследък, особено в технологичния сектор, и това трябва да се коригира в известна степен“, казва Скот Кнап, главен пазарен стратег в компанията CUNA Mutual Group. „Достатъчно е да погледнем последните ирационални ръстове на цените на акциите на Tesla и Apple, след като двете компании обявиха сплит на акциите си, за да видим прекомерностите, особено сред инвеститорите на дребно“, допълва той.

Книжата на Tesla и Apple записаха силни ръстове през последно време след обявяването на сплита на акциите.

Японската компания SoftBank е купила индивидуални опции върху акции за милиарди долара в големи технологични компании през миналия месец, тласкайки обемите нагоре и допринасяйки за трескавата търговия.

Спадът при технологичните акции стана причина за прекъсването на възходящата петседмична серия на S&P 500 и Nasdaq. Широкият измерител намаля с 2,3% тази седмица, а технологичният показател записа спад от 3,3%. Dow също регистрира понижение от 1,8% тази седмица.

В макроикономически план безработицата в САЩ е намаляла до 8,4% миналия месец спрямо 10,2% през юли, сочат данни на министерството на труда. Анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха спад до 9,8%. Новосъздадените работни места отвъд океана са нараснали с 1,37 млн. през август, надхвърляйки очакванията за 1,32 млн.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа достига съответно до 0,721% и 1,473%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е нагоре с 0,09% до 92,82 пункта. Еврото поевтинява с 0,11% до 1,184 долара, а паундът губи 0,04% от стойността си до 1,327 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват 0,08% до 106,26 йени.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи с над 3% в петък и записа най-големия си седмичен спад от юни насам, тъй като притеснението от бавното възстановяване на икономиката от пандемията от COVID-19 се прибави към безпокойството от слабото търсене на петрол.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент отписаха 1,41 долара от стойността си и достигнаха 42,66 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 1,60 долара до 39,77 долара за барел.

Силните данни за заетостта подкрепиха долара и тласнаха надолу златото, което записа седмичен спад от над 2%. В петък американските фючърси върху благородния метал поевтиняха с 3,50 долара до 1934,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още