IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сдружението за модерна търговия (СМТ) застана зад „Хиполенд“

Действия на институциите трудно могат да бъдат разглеждани като рутинна контролна дейност, твърдят от организацията

09:43 | 05.09.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

След като вчера стана ясно, че държавата извършва масирани проверки във веригата за детски стоки "Хиполенд", днес от Сдружението за модерна търговия (СМТ) публикуваха изявление по темата.

„Търговските вериги, членове на СМТ, са едни от най-проверяваните от контролните органи у нас компании и в този смисъл за нас подобни проверки са част от нормалното бизнес ежедневие. Но в актуалния контекст бихме искали да подчертаем, че ако използването на контролните правомощия на изпълнителната власт е по повод свободно изразяване на публична гражданска позиция, то това би било в разрез с демократичните принципи на една правова общност, каквато е Европейският съюз“, пише в изявлението.

От СМТ изразяват надежда, че започнатите проверки от контролните органи на „Хиполенд“ непосредствено след публично заета гражданска позиция от собственика на веригата по отношение на действия на изпълнителната власт, не представляват реакция заради изразеното мнение. „В противен случай днешните действия на институциите трудно могат да бъдат разглеждани като рутинна контролна дейност. Вярваме, че в демократична страна член на Европейския съюз, всеки има право свободно и без притеснения да изрази своята гражданска, обществена или политическа позиция. Убедени сме, че  спазване на принципите на правовата държава, демокрацията и свободата на изразяване на гражданска позиция са основополагащи за развитието на цялото ни общество“, твърдят от СМТ.

Припомняме, че вчера Икономическа полиция,  Главна дирекция "Надзор на пазара" и НАП претърсиха офисите и складовете на веригата за детски играчки.

Планово мероприятие на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на рискови стоки към Главната дирекция "Борба срещу организираната престъпност". Така от МВР обясниха масираните проверки на компанията.

В края на деня пък стана ясно, че министърът на вътрешните работи Христо Терзийски е провел разговор с управителя на "Хиполенд" Мариан Колев като го е уверил, че проверките се основават единствено и само на законовите основания за тяхното извършване, след което инспекцията е била преустановена.

Протестът на 4 септември бе посветен на компанията, като много хора дойдоха със закупени от магазините на „Хиполенд“ плюшени детски играчки. Част от тях бяха подарени на полицаите, а други ще бъдат дарени на деца от домове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
abc
преди 3 години
Ако Мишо Константинов отново брои бюлетините / а те за това са се запънали/, трудно ще е свалянето им.Но дано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ако ти дадвме еди плаж на концесия, ше млъкнеш ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 3 години
ехе , от малкото пъти които си прав :))вън мутрите на ДПС от власта, вън н мутрата бойко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Мутрии - вън от България!И ГЕРБ-аджийски и БСП-арски и ДПС-арски и СДС-арски и всички останали.България на българите, не на мутритее. Народен референдум за въвеждане обратно на смъртното наказание и легализация на оръжие за самозащита във всеки дом. Защита на частната собственост както от посегателства на граждани, които се изхранват чрез кражби, така и от посегателства на прокуратура, НАП, полиция, Пеефскии или ББ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Да бе, БСП+ДПС с Черепа като верен съюзник положително ще изчистят България от престъпността и корупцията. А ти дори вече не си достатъчно млад, че да бъдеш толкова наивен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Свалянето на хунтата (което ако не стане с протести, ще стане неминуемо с избори) трябва да бъде последвано от масово разследване на всички държавни институции, които са изпълнявали ролята на бухалки за терор срещу всеки инакомислещ. НАП, Икономическа полиция и т.н. - там трябва да се реже не до живо месо, но до кокъл... защото има икономически субекти, които са буквално тероризирани и рекетирани, други не са проверявани никога, трети са оставени да работят очевидно извън законите !!! И - крайно време е да ке търси лична отговорност - защото всички тия безобразия не се вършат от една институция като абстрактно лице, а от конкретни индивиди. Затворите трябва да бъдат напълнени с нападжии, ушеви началници, садии, прокурори, ако искаме тая държава да влезе в релси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още