IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един опозиционен лидер в Беларус напусна страната

След като прекара 10 дни в затвора, Олга Ковалкова пристигна в Полша, откъдето разказа за репресивните действия на беларуската полиция спрямо нея

10:15 | 06.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Очаква се и днес в столицата на Беларус Минск да се съберат десетки хиляди протестиращи с призив за оставката на президента Александър Лукашенко.

Още една от ръководителите на опозицията в Беларус напусна страната. Олга Ковалкова от Координационния съвет на протестите срещу президента Александър Лукашенко прекара 10 дни в затвора за неподчинение на властите. На пресконференция в полската столица Варшава тя заяви, че представители на милицията са я откарали до полската граница и са я заплашили с "безкрайни" арести, ако се върне в Беларус. 

„Представители на полицейските власти и на министерството на вътрешните работи на Беларус дойдоха при мен и казаха, че ако не се съглася да напусна, ще се сблъскам с дългосрочни арести… като ми беше казано, че тези арести могат да продължат до безкрайност“, заяви Ковалкова, цитирана от Deutsche Welle.

Освен Ковалкова, в изгнание е и кандидатът за президент Светлана Тихановска. Тя замина за Литва два дни след оспорваните избори на 9-и август.

В края на август представителите на Европейския съюз (ЕС) призоваха за провеждането на нови президентски избори в Беларус. Върховният представител на блока за външната политика Жозеп Борел написа в Journal du Dimanche, че са необходими нови избори, а Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да съблюдава процеса.

ЕС отхвърли твърденията на Лукашенко за безспорна победа на изборите и отправи критики за действията на полицията след това. 27-членният блок се съгласи да наложи санкции на държавни служители от Беларус, заподозрени в подпомагане на измамите в гласуването и участие в насилието на протестите.

Позицията на Борел следва коментарите на френския президент Еманюел Макрон, който в петък заяви, че руската намеса в Беларус ще е „най-лошото“.

От друга страна Русия обяви, че признава изборите и преизбирането на Лукашенко. В интервю, излъчено днес по телевизия "Русия-1", държавният глава на страната Владимир Путин каза, че изборите в съседната страна са се състояли.

"Ние признахме тяхната легитимност и, както знаете, аз поздравих Александър Григориевич Лукашенко с победата на тези избори", припомни Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
соросоиддните плъхове напускат кораба ... да му мислят повярвалите им наивници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още