IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийски регулатор ще разследва конкуренцията между магазините за приложения

Обект на разследването са предложенията на Apple и Google

13:37 | 08.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Австралийският регулатор обяви днес, че ще разследва конкуренцията между магазините за приложения на Apple и Google. Освен това ще разгледа дали е необходима по-голяма ценова прозрачност на местния пазар на мобилни приложения, предава Ройтерс.

Австралийската комисия за конкуренция и потребители „се интересува как се ползват данните и как се споделят в екосистемата от приложения, включително информацията, достъпна за Google и Apple в резултат на техния контрол върху големите магазини за приложения“, коментира заместник-председателят на комисията Делия Рикард.  

Представители на Google и Apple не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар.

Регулаторът е сред най-агресивните в опитите да овладее влияниетo на американските технологични гиганти. Австралия дори е напът да се превърне в първата страна, която ще накара Facebook и Google да плащат за новини, които ползват от местни медии.

Решението на комисията е взето в момент, в който Apple води правна битка с Epic Games, след като разработчикът на Fortnite въведе функция, която позволява на потребителите на iPhone да правят покупки в приложението директно, а не през специално създадената от Apple система за разплащания.

Производителят на iPhone след това спря акаунта на Epic Games в своя App Store.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още