IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът за първи път обединява всички нации под една кауза

Проучване на МВФ показва, че общата икономическа сила на развиващите се азиатски икономики скоро ще надмине тази на развитите страни

16:46 | 08.09.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kim Kyung-Hoon/Pool via Bloomberg</em></p>

Снимка: Kim Kyung-Hoon/Pool via Bloomberg

Възможно ли е една държава да реши всички проблеми на човечеството?

През юли президентът на Филипините Родриго Дутерте помоли Китай да помогне на страната да получи ранен достъп до ваксините срещу COVID-19, които азиатската свръхикономика разработва. Той също така заяви, че Филипините нямат намерение да вземат страна в търговския конфликт между САЩ и Китай, което предполага толерантност към китайските военни съоръжения в Южнокитайско море, пише Nikkei Asia Review.

Говорител на китайското външно министерство веднага приветства думите на Дутерте и обяви готовността на Китай да даде приоритет на заявката за ваксина.

Пандемията ускорява промените в глобалния ред, дори насърчава Филипините да прибегнат до явен балансиращ акт между САЩ и Китай. 

Комбинираната икономическа сила на Китай и други развиващи се икономики в Азия - измерена въз основа на паритета на покупателната способност, който коригира стойностите, за да отрази относителните цени - тази година ще надмине икономическата сила на развитите страни, водени от САЩ, според данни на Международния валутен фонд (МВФ). Анализът отбелязва първото подобно преобръщане на икономическата мощ в глобален план от началото на ерата на американското господство, когато САЩ задминават Китай преди около 150 години. 

САЩ и Китай задълбочиха враждата помежду си, отказвайки дори да си сътрудничат в борбата с кризата, причинена от пандемията. И докато броят на загиналите от коронавируса нараства в САЩ до над 180 000, Китай ограничава свободата на словото в Хонконг, засилвайки своя контрол в Южнокитайско море.

САЩ и Великобритания решиха да блокират достъпа на китайският гигант Huawei Technologies до процеса на изграждане на 5G мрежите, като Deutsche Bank изчислява, че "технологичните стени", особено тези между САЩ и Китай, ще струват 3,5 трлн. долара през следващите пет години, тъй като компаниите са принудени да възстановят веригите на доставка и да се борят с конкурентните компютърни системи.

Адам Смит пише, че разделението на труда е ограничено от размера на пазара, предвиждайки растеж на икономики с по-големи и по-разнообразни и продуктивни пазари.

Глобализацията, основата на съвременния просперитет, е в криза. Съотношението на търговията към глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), което се е повишило до 60% през този век от едва 10% след Втората световна война, ще се понижи през тази година до 37% - нивото, при което Студената война приключва.

Въпреки че човек може да се замисли дали конфронтацията между двете големи икономически сили ще раздели света отново, светът вече не е толкова просто устроен, както преди, възприемайки сложни цифрови връзки и вериги на доставка, които задълбочават взаимната зависимост на страните. Независимо от политическите си системи, "средните сили" засилват своето присъствие чрез умело използване на данни и технологии. 

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обеща, че нейната страна ще направи своята икономика по-силна, отколкото е била преди избухването на COVID-19. Чрез своевременното въвеждане на мерки като ограничения за блокиране и плащания на заплати от името на работодателите, правителството на Нова Зеландия поддържа равнището на безработица на ниво от 4%. Властите там също така разработват своите политики, използвайки цифровите технологии като централизираното събиране на заявления от компании и граждани.

В същото време Финландия непрекъснато актуализира публичните карти, показващи разпространението на инфекцията – функция, станала възможна чрез прости тестове и интегриране на електронни данни от медицинските институции.

Индекс, съставен от Световната банка, показва, че Южна Корея и Тайван, за които се смята, че са успели в битката срещу коронавируса, вече са постигнали големи подобрения в „ефективността на правителството“ и „върховенството на закона“ между 2008 и 2018 г.

Под ръководството на Световния икономически форум публични и частни експерти от над 50 страни са започнали дебати през юли, за да намерят на базата на различни приложения начини за взаимно удостоверяване на отрицателни резултати от тестовете за COVID-19. „Отрицателният тест е паспорт за мобилност“, изтъква Чизуру Суга от секретариата на Форума.

Турският нобелов лауреат за литература Орхан Памук пише, че за първи път в историята хората навсякъде са изправени пред един общ проблем.

Живеем в свят, където успехите и неуспехите могат да бъдат сравнявани моментално. Идеологията не може да спаси животи. Сега, когато ерата на великите сили приключи, е време нациите да се състезават за най-умното правителство в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"Коронавирусът за първи път обединява всички нации под една кауза "Да живее коронавирусът - най прогресивното човешко изобретение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 3 години
Да бяха се обединили да направят ваксина, а не всеки търчи да е първи, и сега ще плюят конкуренцията и ще има скрити войни кой на кого да продаде. ПФУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Ала-бала! В Европа, като захапа вируса бяха "най-обединени", да си крадат маските и консумативите. Пък представям си по светО как е! Глобализацията се движи само от общи интереси, за индивидуалните всеки дърпа килимчето за себе си! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още