IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на тютюневите складове в Стария Пловдив да ги укрепят, реши съдът

Община Пловдив е в правото си да поиска консервационни, реставрационни и ремонтни дейности по Закона за културното наследство, решиха съдиите

18:19 | 08.09.20 г. 1
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Протестът срещу събарянето на тютюневия склад, март 2016 г.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БТА</em></p>

Протестът срещу събарянето на тютюневия склад, март 2016 г. Снимка: БТА

Собствениците на тютюневите складове в Стария Пловдив са длъжни да извършат укрепителни дейности, както поиска кметът на Община Пловдив. Това е окончателното решение на тричленен състав на Върховния административен съд по административно дело, което започна през 2016 г. Административен съд – Пловдив.

Касационното дело във ВАС беше образувано по жалба на собственика на тютюневите складове Р.И.П.А. ООД срещу заповед на кмета на Община Пловдив, с която собствениците са задължени да извършат укрепителни дейности на пострадалите при пожар сгради.

Върховните магистрати приемат, че сградите представляват архитектурно-строителна културна ценност и са както индивидуален паметник на културата, така и са част от групов архитектурно-строителен паметник на културата в Стария Пловдив, съобщиха от ВАС.

Съгласно разпоредбите на Закона за културното наследство такъв режим на опазване на културно-историческото наследство е задължителен за всички физически и юридически лица.

В решението на съдиите се посочва, че установените по делото факти дават право на общината да издаде заповед, с която да задължи собствениците на сградата - недвижима културна ценност за тяхна сметка да извършат в определен срок необходимите консервационни, реставрационни и ремонтни дейности по проектна документация, изготвена в съответствие със Закона за културното наследство.

Заповедта на кмета на Община Пловдив е законосъобразна, а подадената срещу нея жалба неоснователна и недоказана, пише още в решението на ВАС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Брей,от кога бившия тютюнев склад между ул.Иван Вазов и бул.Христо Ботев се превърна в "Стария Пловдив".....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още