IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните разпродажби натовариха и европейските борси

Борсата в Лондон се представи по-добре заради слабия паунд

19:46 | 08.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg</p>

Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха в края на днешната сесия. Публикуваните днес по-рано ревизирани данни за брутния вътрешен продукт на еврозоната през второто тримесечие отчетоха свиване с 14,7 на сто на годишна основа и с 11 на сто спрямо предходните три месеца, което беше разтълкувано като затруднение на зоната да излезе от кризата бързо.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с над 1% спад, като технологичният подсектор падна с 2%, като почти всички сектори и основните борси попаднаха в отрицателна територия.

В Париж Cac 40 се сви с 1,59 на сто до 4973,52 пункта. В Лондон  FTSE 100 се сви леко с 0,12 на сто до 5930,30 пункта. Подкрепа там беше много слабият британски паунд, което може да улесни британските компании при износа. На валутния пазар инвеститорите бяха загрижени за следващия кръг от преговорите за Brexit.

Великобритания планира да засили подготовката си за напускане на Европейския съюз без сделка, ако тази седмица не бъде постигнато споразумение за свободна търговия. Fincancial Times съобщи, че правителството на премиера Борис Джонсън възнамерява да замени аспектите на споразумението за оттегляне, което е подписало през януари, като ЕС предупреди в понеделник, че няма да има сделка, ако се следва този начин на действие

Ревизираните данни, публикувани във вторник, показват, че БВП на еврозоната за второто тримесечие  се е свил с 14,7% на годишна база и 11% от предходното тримесечие, което е по-малко от първоначалните прогнози, но все още е най-големият му спад.

Европейските акции получиха положителен импулс от Азиатско-Тихоокеанския регион, където японските акции отчетоха ръстове, въпреки че Япония отчете за второто тримесечие свиване на БВП на годишна база с 28,1%.
Но разпродажбите в САЩ натежаха на настроенията във вторник, тъй като Уолстрийт продължи да се бори с най-лошата си технологична разпродажба от пет месеца, водена от лидерите на пазара през 2020 г.: Amazon, Apple, Microsoft и Facebook.

Nasdaq Composite падна с 2,1%, а Dow Jones Industrial Average спадна с 384 пункта или повече от 1%. S&P 500 се плъзна надолу с 1,6%. В един момент Nasdaq се срина с повече от 3%, а Dow падна с цели 600 пункта.
Напрежението между Вашингтон и Пекин продължава да занимава трейдърите, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отново повдигна идеята за икономическо „отделяне“ от Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Дайте обяснение защо пада слузта така драматически. Не тия минимални колебания на европейските пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още