Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Парите на „Мини Марица-изток“ vs политиката на ЕС за декарбонизация

След 2025 г. най-замърсяващите лигнитни централи няма да могат да получават компенсации и субсидии от държавата, твърди Мартин Владимиров от ЦИД

0
 
4
 
5
Hahoto до: Zlato
преди 7 месеца
Тези направиха вече поразиите. Плащат яко за зелена пропаганда и субсидирано налагане на ВЕИ вече 10-ки години. Притискат с грозни обвинения въглищарките, че били мръси и вредни и затопляли земята. Колко милиона умирали заради въглищните централа всяка година. И сигурно умират, ама продължителността на живота се вдига и в бедните страни, заради евтината и сигурна енергия от тях. Милиарди се раждат и намират препитание, заради евтината и сигурна енергия от тях. Въглищарките дадоха и дават свобода на света. За това Китайци и Индийци строят стотици гигавати нови мощности на въглища. А когато спрем Мариците, а тока за отопление стане още по-скъп, градоветени ще плувнат в дим от здравословните дървени и пелетни печки /екологичното гориво/. Само тук умните и красивите, седнали да ми обясняват, кой кум-кой сват. Ок, ще затрием Мариците, ще ни падне СО2-то, ще се стопим от 7 на 4 милиона до 2100 година, защото без евтина енергия не става. Кремиковци умря, когато затвориха малките блокове на АЕЦ Козлодуй, Азотноторовите заводи умряха, когато спря евтината газ. Колкото по-скъпа става енергията, толкова по неконкурунтни фирми ще хлопват кепенцата или ще местят производство в мърсните Китай и Индия, но с по-евтина и сигурна енергия. И сега Мариците се задушават финансово, защото вместо да работят внасяме ток от Турция - от техните лигнитни централи, които нямат нито сероочистки, нито плащат СО2 такси, с което ни цаката по всички показатели. И уж принципния ЕС и гък не казва за това неконкурентно предимство на тока от Турция, и къг не казва за държавната помощ разписана в Американските договори, само към държавните ни предприятия заплашително маха с пръст!? Па са нароиха едни ти ми експерти, обучени и шлифовани многознайковци, без един ден истински трудов стаж в производство, без да са си оцапали върха на обувките в кал и прах, па взеха да говорят за Мини за ТЕЦ, мале, мале.....
0
 
0
 
4
Zlato до: Zlato
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
До 2025-та, тези които сега управляват ЕС може и да ги няма буквално. Сега са на по 60-70 години. Като изчезнат, други с друг акъл ще дойдат на тяхно място. Сигурно основният им проблем ще е друг. Според ЦРУ ще са масови безредици и локални войни на всички континенти. Мисля СО2-то като да им е последно в списъка с проблеми :)))
0
 
1
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Поредният анализатор, който знае какво ще се случи след 2025 г. Аз пък знам какво ще се случи след 2100-та, но няма да ви кажа :)))
0
 
1
 
2
michaelis23 до: Hahoto
преди 7 месеца
аз викам да ги затворат а видим Американците кво ше каат по въпроса за декарбо ... не знам си що си .... :))
0
 
4
 
1
преди 7 месеца
Колкото и добър анализатор да си, ако гледаш само от едната страна на монетата, никога няма имаш добър и честен анализ. Що се отнася до бъдещето на Компликса Марица изток, това което е най-важно да направи държавата е не да гаси пожари и налива предизборни пари и да хвърля витеивати обещания, а да разпише по години, месеци и дни какво ще се случи.