IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд, Трейс и Сирма се завръщат в SOFIX

Индустриален холдинг България, М+С Хидравлик и Албена напускат водещия индекс от 21 септември 2020

08:42 | 10.09.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

„Еврохолд България“ АД, „Трейс груп холд“ АД и „Сирма груп холдинг“ АД се завръщат в индекса SOFIX от 21 септември 2020 г., реши Съветът на директорите на „Българска фондова борса“ АД. Решението е взето на база на 4-те критерия за включване в индекса SOFIX.

И трите компании са били част от индекса и преди, като явлението за влизане и излизане на едни и същи компоненти се запазва. За сравнение - при американските индекси S&P 500, Nasdaq 100 и Dow Jones 30 такова явление няма. Ако някоя компания го напусне, това обикновено е завинаги.

Сега Sofix напускат „Индустриален холдинг България“ АД, „М+С Хидравлик“ АД и „Албена“ АД. Те са напускали индекса и преди.

Тъй като „Софарма“ АД и дъщерното ѝ „Софарма Трейдинг“ АД са с обща тежест от 20% в SOFIX, второто не влиза в индекса.

Общият брой компании в SOFIX е 15, като на всеки шест месеца 2 или 3 от тях излизат, след това обикновено влизат отново.

"Еврохолд България" е една от водещите публични компании, чийто акции се търгуват на Българска Фондова Борса - София. Инвестиционният портфейл на холдинга включва дъщерни дружества, извършващи дейности в четири направления - финансови услуги, продажба на автомобили, лизинг и застраховане. Взаимно допълващите се дейности предоставят  значителни възможности за бързо нарастване на пазарните дялове на компаниите в холдинговата структура, оптимизиране на разходите, засилване на конкурентноспособността и в резултат на това повишаване на печалбата.

"Трейс Груп Холд" АД концентрира всичко в областта на строителството и свързаните с него дейности. Изпълнява големи обществени проекти в областта на инфраструктурата, околната среда, благоустройството и хидро-техническото строителство, енергетиката и строителството на сгради.  В пазарния му дял влизат инвестиции, външна търговия и логистика. "Трейс Груп Холд" АД е публично дружество от декември 2007 година. Член е на Камарата на строителите в България, на Българската браншова камара „Пътища”, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и на Българската търговско-промишлена палата.

"Сирма" е специализирана в IT технологии и разработване на софтуер, ‌прилагане и системна интеграция. Компанията създава и разработва семантичен софтуер от световна класа, когнитивни бизнес решения, индустриални приложения, мобилни платформи и приложения, ERP софтуер, решения и услуги за финансовата индустрия, платежни услуги, платформа за електронно управление и услуги и др. "Сирма" постигна успешно IPO през 2015 г. и беше листната на Българската фондова борса (BSE код SKK). От 2017 г. акциите се търгуват в индекса SOFIX, а също така са включени в сегмента Premium Equities на БФБ на 03.04.2018. 

Промените в индекса BGBX40 включват изваждане на „Велграф Асет Мениджмънт“ АД, „Юрий Гагарин“ АД, „КРЗ Одесос“ АД и „Синергон холдинг“ АД и включване на „Браво Пропърти“ АДСИЦ, „Кепитъл Мениджмънт“ АДСИЦ, „Илевън Кепитъл“ АД и „Супер Боровец Пропърти“ АДСИЦ.

В индекса BGTR30 промяната е само изваждане на „Болкан Енд Сий Пропъртис“ АДСИЦ и включване на „Супер Боровец Пропърти Фонд“ АДСИЦ.

Няма промени в индекса BGREIT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още