IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирите важни теми на днешното заседание на ЕЦБ

Ще се противопостави ли Лагард на засилващия се курс на еврото и какви ще са прогнозите на банката за ръста и инфлацията?

08:16 | 10.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще направи ли опит Лагард да се притивопостави на силното евро?<em> Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg </em></p>

Ще направи ли опит Лагард да се притивопостави на силното евро? Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Кристин Лагард би трябвало да е следила отблизо скорошното покачване на обменния курс на еврото. От началото на юни общата европейска валута поскъпна с около шест процента в сравнение с щатския долар. Това е проблем за централната банка: От една страна, силата на еврото оскъпява износа от Европа, което е склонно да отслаби растежа - от друга страна, прави вносът по-евтин и по този начин тласка и без това ниската инфлация в еврозоната още по-надолу.

Въпреки че официално ЕЦБ не преследва никакви цели за обменния курс, предшественикът на Лагард Марио Драги често коментираше обменния курс на еврото, когато виждаше причина за безпокойство. Поради това инвеститорите ще изслушат много внимателно дали Кристин Лагард ще коментира нещо по темата на своята пресконференция в четвъртък.

В допълнение към силното евро и изключително ниската инфлация и промяната в стратегията на Федералния резерв на САЩ вероятно ще играят роля. Освен това централната банка ще представи нови прогнози за растежа и инфлацията в еврозоната. Следните четири теми са важни:


1. Ще потисне ли Кристин Лагард еврото?


Един от начините да се реагира на силата на еврото би бил вербалната намеса. Така например Лагард може да каже, че внезапното поскъпване на еврото оказва влияние върху инфлацията и паричната политика на ЕЦБ.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн направи изявление миналата седмица, когато еврото за кратко надхвърли границата от 1,20 долара. Лейн подчерта, че обменният курс на еврото е „важен“ и „релевантен за паричната политика“. Това беше достатъчно, за да отслаби обменния курс на еврото, поне за кратко.




Лагард може да каже нещо подобно. Въпросът обаче е дали обменният курс може да бъде повлиян в средносрочен план само от думи или в даден момент ще трябва да се следват действия.

Депозитният процент е класически инструмент за влияние върху обменния курс. В момента той е минус 0,5 процента в еврозоната. ЕЦБ го остави на това ниво дори в разгара на причинената от коронавируса криза. Лагард може да посочи, че ЕЦБ е готова да направи допълнителни съкращения. Това вероятно би намалило обменния курс на еврото.

Досега обаче ЕЦБ се въздържа от по-нататъшно намаляване на лихвените проценти, отчасти защото се опасява, че това ще има отрицателни странични ефекти за финансовата система. Следователно би било възможно да се увеличи базата за тези банкови депозити, които са изключени от отрицателна лихва. Евентуален намек за ново разширяване на покупките на облигации също може да повлияе на обменния курс на еврото.

Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още