IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се получава държавна помощ при липса на място в детска градина?

Над 70 хил. деца може да нямат достъп до образование, ако се премине към онлайн обучение, предупреди омбудсманът

10:53 | 10.09.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Неприетите деца в общинска и държавна детска градина ще получават финансова подкрепа от 1 януари 2021 г. Месечният размер на помощта ще е около 300 лв. Това потвърди в коментар по bTV председателят на Комисията по образование в парламента Милена Дамянова. По думите й процесът за получаване на парите няма да е сложен.

Основната задача е да има по-малко административна тежест за кандидатстващите. Яслите не са в системата на предучилищното образование и не попадат в обхвата на помощта, уточни тя.

Дамянова коментира и решението на парламента през учебната 2020/2021 г. дистанционна форма на обучение да може да се извършва, независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка. Учебната година ще започне присъствено, но училищата ще имат възможност за дистанционно обучение.

„Договорени са три условия – здравословни проблеми при детето, проблеми при член на семейството и по желание на родителя (като се следват критериите при самостоятелна форма на обучение)", уточни Дамянова. 

Тя потвърди и че детската градина става задължителна от 4-годишна възраст. Мярката ще влезе в сила за всички общини от 2023 г. Срокът е даден за общините, които все още нямат условията и достатъчно места. Тя посочи, че през следващите две години в София ще има достатъчно места в детските градини.

Във връзка с началото на учебната година националният омбудсман Диана Ковачева коментира по БНТ, че над 70 000 деца може да нямат достъп до образование, ако се премине към онлайн обучение.

Ковачева увери, че е поставила въпросите на граждани, които тя е получила, към министъра на образованието и настойчиво очаква от него отговорите. Основните въпроси са свързани с организацията на учебния процес; с опазване здравето на учениците, но и на учителите; и не на последно място с дигиталното изключване.

"Ще имат ли всички деца достъп до дигитално образование, до таблети и устройства. Тревожни са тези данни, защото има семейства с деца, в които родителите са безработни. Ако имате две деца, трябва да осигурите две или повече устройства. Представете си, че и родителят остане да работи от вкъщи", коментира омбудсманът.

Опитът показва, че феноменът на дигиталната бедност и дигитално изключване е факт, заяви тя. И трябва да бъдат търсени начини да се преодолее това. Факт е, че е въпрос на пари, но все пак правото на образование е основно право.

Омбусманът обясни, че обществените поръчки са в ход, но устройствата ще бъдат налични в началото на следващата календарна година, а учебната година започва другата седмица.

"Все още няма публичен анализ на това, което се случи миналата година, т.е. какви са дефицитите на електронното обучение. Оценките са положителни, защото това спаси учебната година, но въпросът е дали всички деца успяха да се включат", посочи омбудсманът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
shinawatra
преди 3 години
Всеки ли ще може да получи въпросните 300лв, с случай че детето му не бъде прието?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още