IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Масово е усещането, че държавата се управлява непрозрачно

Протестът няма конкретни икономически искания, има морални искания, заяви бившият вицепремиер

11:33 | 10.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Организацията на протеста започна доста лежерно и слава Богу, не стоят партии зад него. Това е протест против системата, която в момента съществува. Смешно ще бъде някой да се крие зад протестиращите. Надали има безспорен представител на този протест.  За България е най-добре да има избори, за да се успокои управлението. До изборите ще имаме тази ситуация.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер, външен и социален министър -Ивайло Калфин, на фона на провеждащия се втори голям протест - Велико народно въстание. 

Според него управлението на ГЕРБ е дошло в повече на хората и до голяма степен протестът е постигнал целта си, тъй като щял да се запомни начинът, по който ще си отиде това управление. 

"Има много натрупани напрежения в България, но до голяма степен протестът е морален. Той няма конкретни икономически искания, има морални искания. Масово е усещането, че държавата се управлява непрозрачно", коментира Калфин.

Запитан за позицията на Европа по отношение на протестите у нас, той посочи, че може да очакваме ЕНП да подкрепя ГЕРБ и премиера Борисов, който обаче вече се превръщал в проблем за Европейската народна партия.

"За 10 години управление ГЕРБ е похарчила 500-600 млрд. лева публични пари. Около 10% от тях са европейски. Всички останали са български. Беше похарчен огромен публичен ресурс. Няма план, има хаотично раздаване на пари", подчерта бившият социален и външен министър.

Калфин е на мнение, че премиерът Борисов говори единствено на клиентелата на ГЕРБ.

"Държавният глава е на страната на протеста. В Конституцията няма такова нарушение, той не я нарушава. Така е избрал президентът Радев - така го прави", каза още бившият вицепремиер.

Калфин изтъкна, че служебният кабинет може единствено да подготви избори. Отговорното би било, смята той, ГЕРБ да  създаде възможност евентуален служебен кабинет да работи.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още