IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В пристанището на Бейрут отново бушува пожар

Вероятно по неясни засега причини се е запалил склад с петрол и гуми

15:13 | 10.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/WAEL HAMZEH</p>

Снимка: EPA/WAEL HAMZEH

Повече от месец след опустошителната експлозия в Бейрут в пристанището на ливанската столица избухна нов голям пожар. Излъчвания на живо по ливанската телевизия показаха пламъци и плътни облаци черен дим в четвъртък.


Говорител на гражданската защита заяви пред DPA, че склад с петрол и гуми се е запалил в едно от пристанищата на столицата. Причината за пожара засега е неясна.




Първоначално няма информация за жертви. Пожарната се е отзовала своевременно на сигнала, а армията използва хеликоптери, които пускат вода от въздуха над мястото на пожара.


Армията призова хората да напуснат околните квартали. Очевидци разказват, че хората наблизо са избягали в паника. Видеокадри в социалните мрежи показват, че работници тичат извън сградите на пристанището.

Повече от 190 души бяха убити и над 6000 бяха ранени по време на експлозията на 4 август. Големи части от пристанището и околността бяха напълно унищожени. Твърди се, че експлозията е била предизвикана от големи количества силно взривоопасен амониев нитрат, съхраняван в пристанището от години.

Ливан преживява най-тежката икономическа криза в историята си, като банковата й система е подложена на по-силен натиск, отколкото по време на кървавата гражданска война между 1975 и 1990 г. Огромният дълг, валутата в състояние на свободно падане, растящата безработица и корумпираният политически елит предизвикаха повсеместно и трайно обществено недоволство.

За да се предотврати пълното разпадане на Ливан, е необходима промяна в много области. На държавата, която вече беше фалирала и преди бедствието, ѝ липсват парите, за да се възстанови. Преговорите с Международния валутен фонд (МВФ) за попълване на хазната се провалиха през юли.

Мотивите от Вашингтон бяха напълно ясни: докато правителството не е единно за причината за държавната криза, финансовата помощ ще бъде просто лошо инвестирани пари. Тъй като Бейрут не може да заема долари на международните пазари, централната банка стартира печатницата, за да покрие дефицита. Само през първите четири месеца на текущата година бюджетният дефицит се увеличи с 27 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
причините са "неясни" ...., пътя на коприната (OBOR) и онова газовото находище дет Израел иска да лапне целата част ако може, то видимо от самальот и децата в детската градина вече го разбраха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още