IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двустранните споразумения за защита на инвестициите в ЕС отпадат от януари

Така се поставя акцент върху силата на европейското право и нейната юрисдикция спрямо тази на международните споразумения

20:56 | 10.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз няма нужда от двустранни споразумения за защита на инвестиции в държави членки, защото европейското право дублира тази защита. Това доведе до сключването на международния договор за анулиране на всички подобни споразумения на 5 май.

Така се поставя акцент върху силата на европейското право и нейната юрисдикция спрямо тази на международните споразумения. Това заяви адв. Димитър Калдамуков, партньор в KDMBLaw, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Европейската комисия полага усилия от поне 10 години да накара отделните държави членки да се откажат от тези споразумения. От правна гледна точка това създава несигурност за инвеститорите и вътрешният правов мир - договорите за функциониране на ЕС и националните закондателства дават тази защита."

По думите на адв. Калдамуков промяната, която ще настъпи от май догодина, се изразява във факта, че инвеститорите от държави членки в друга държава членка няма да могат да разчитат на споразуменията, но неяснотата в целия процес идва откъм висящите арбитражни производстава, които са в процес на разглеждане.

"По принцип международното споразумение предвижда доброволна инциатива към двете страни, за да се разреши висящото производство".

Още по темата и защо не всички държави членки подписаха споразумението за премахване на двустранните договори гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още