IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо шефът на една от големите минни компании бе принуден да си тръгне?

Главният изпълнителен директор и още двама мениджъри на Rio Tinto ще напуснат позициите си до месеци

14:44 | 11.09.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на минно-добивната компания Rio Tinto Жан-Себастиен Жак. <em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на минно-добивната компания Rio Tinto Жан-Себастиен Жак. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на миннодобивната компания Rio Tinto и още двама топ мениджъри подават оставки след тежки критики заради разрушаването на две свети места за австралийските аборигени.

Както съобщи в петък австралийско-британската компания, изпълнителният директор Жан-Себастиен Жак ще освободи поста си най-късно до март 2021 г., ако наследник не бъде намерен по-рано. Решението е взето по взаимно съгласие. Останалите двама ръководители - шефът на подразделението за желязна руда Крис Солсбъри и ръководителката на отдела за корпоративни отношения Симон Найвън, ще напуснат до края на годината.




С този ход групата реагира на критиките заради разрушаването на две свети места за аборигени в дефилето Джукан, които бяха взривени заради добива на желязна руда през май тази година. През 2014 г. археолог намери важни артефакти в пещерите в района Пилбара в Западна Австралия, включително кост от крака на кенгуру на 28 000 години, превърната в остър инструмент, както и 4000-годишен колан от човешка коса.

Възрастта на двата обекта се изчислява на 46 хил. години, някои дори говорят за 48 хил. години. Унищожаването им предизвика буря от възмущение и доведе до парламентарно разследване. Председателят на ЮНЕСКО за защитата на културните ценности Питър Стоун определи разрушаването като „трагедия“ и едно от най-тежките разрушения на културни ценности в новата история. Стоун сравни взрива с унищожаването на статуите на Буда от талибаните и сирийския град Палмира от Ислямска държава.

Станалото в Джукан е неправилно и имаме твърдото намерение повече никога в дейността на Rio Tinto да не се стига до унищожаване на такива места от изключително културно и археологическо значение, посочи компанията в изявление. През август, след протести, бордът вече беше намалил бонусите на тримата топ мениджъри.  

Ръководителят на Съвета за правни претенции на аборигените (NNTC) Джейми Лоу приветства решението. По този начин Бордът на директорите на Rio Tinto показвал, че е готов да „направи решителната първа стъпка към отчетността“. Намаляването на премиите не е било достатъчна мярка, смята Лоу, но оставката на топ мениджърите, от друга страна, изпраща „силно послание към целия минен сектор“.

Щатът Западна Австралия е изключително важен за Rio Tinto заради залежите му на желязна руда. През първата половина на годината бизнесът с желязна руда допринесе с над 90 процента за печалбата на компанията. Концернът е основан през 1873 г. и е една от най-големите минни компании в света. В допълнение към желязната руда, Rio Tinto добива алуминий, злато, мед и диаманти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Сравняват неповторимото културно наследство в Палмира, унищожено от талибанците с някакъв подострен кокъл ??? Абе тия нормални ли са ??? Или въпросът е, че кокълът е подострен от някакви тъмни субекти с големи цифки, дето все се мъчим някак да ги изкараме равни на цивилизованите хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 3 години
Ако този кокал наистина беше толкова важен, защо Австралия не отпечата малко долари и не плати на Рио Тинто да не взривяват светите места. Все пак нали е капитализъм. Ако нещо е много ценно за теб, вадиш пачките и си плащаш.включително кост от крака на кенгуру на 28 000 години, превърната в остър инструмент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още