IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Цената на природния газ е формирана правилно, скача с 20%

Въпреки увеличението цената на парното няма да се промени, уверяват от „Булгаргаз”

17:04 | 11.09.20 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цената на природния газ за септември в размер на 22,46 лв./Mwh е формирана правилно и всички компоненти са правилно отразени. Цената ще скочи с 20%. Това заяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод приключила проверка как компанията, формирала цената на синьото гориво.

Директорът на „Булгаргаз” Николай Павлов увери, че въпреки увеличението цената на парното няма да се промени.

"Задачата беше да се провери как е формирана цената за септември, както и да се направи анализ по отношение на постигнатия ефект от предоговарянето на формулата за определяне на цената. Тя влезе в сила от август 2019 г., когато „Булгаргаз” депозира пред „Газпром” искане за стартиране на преговорите", поясни Петкова. 

Съгласно предоговарянето на условията по договора между "Газпром" и "Булгаргаз" цената се определя ежемесечно.

Припомняме, че „Булгаргаз“ поиска от регулатора природният газ да поскъпне с 20%. Преди това от компанията предложиха цената на синьото гориво от 1 август да е в размер на 18,67 лв./MWh, или с 2,25% по-ниска в сравнение с юли, като се очакваше скокът да е с около 15 на сто.

В рамките на общественото обсъждане през август обаче от държавния доставчик поясниха, че увеличението може и да е по-голямо заради значителното поскъпване на газа на европейските борси.

Новото поскъпване на природния газ е случва на фона на сериозно обществено недоволство от последните изравнителни сметки за парно. Въпреки драстичното поевтиняване на газа със задна дата, потребителите на топлофикациите получиха високи сметки за доплащане. По този повод Комисията за енергийно и водно регулиране ще направи проверка на топлофикационните дружества.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Винаги съм си мислил, че това е форум за икономисти... "И за *** толове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Ако няма слънце значи духа вятър и вали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Solar Power
преди 3 години
Ами ползвайте ресурсите които имаме ! Ето аз съм офгрид от 2013 ... имаме вода вятър и слунце достатъчно за всички сезони :) ползвайте ги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Invcom
преди 3 години
Добре е само ако добивахме газ в България.. тези 20% ръст (инфлационна компонента) отиват директно в производителя Газпром като по този начин допълнително влошават баланса* ни по текущата сметка. *Баланс = Износ на стоки и услуги - Внос на стоки и услуги + Нетни приходи от чужбина.Та обясни ми как точно, покачващата се цена на газ, парно и прочие е полезно за икономиката ни, при положение, че тези пари отиват в чужбина.... Винаги съм си мислил, че това е форум за икономисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
s3
преди 3 години
Браво, ето че всичко е правилно и ще растем. Не че 20% е много, но пак ще отбележим ръст. Добре е за всички нас, и за икономиката, и за инфлацията, все пак имаме да гоним и проинфлационните цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още