IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет от най-големите страни в Европа поискаха ограничаване на криптовалутите

Целта е да се защитят потребителите и държавният суверенитет в паричната политика

18:59 | 11.09.20 г. 5
<p>
	Френският финансов министър Брюно Льо Мер.&nbsp;<em>Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg</em></p>

Френският финансов министър Брюно Льо Мер. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия призоваха Европейската комисия да създаде строги регулации за подкрепените с активи криптовалути като стейбълкойн, за да защити потребителите и държавния суверенитет в паричната политика, предава Ройтерс.

Финансовите министри на петте страни членки на ЕС заявяват в съвместно комюнике в петък, че стейбълкойните не трябва да получават разрешение за опериране в 27-те страни членки, докато не бъде отговорено на правните, регулаторни и надзорните предизвикателства.

Стейбълкойните са вид криптовалута, която често е подкрепена от традиционни активи. Тя влезе в дневния ред на държавните ръководители миналата година, когато Facebook разкри плановете за своята криптовалута Libra.

Някои централни банки и финансови регулатори, притеснени, че Libra може да дестабилизира паричната политика, да улесни прането на пари и да подкопае личните данни, заплашиха да я блокират и в резултат на това проектът е отложен и променян.

Регулаторната рамка на ЕС за стейбълкойните трябва да защитава паричния суверенитет на блока и да отговаря на рискове за паричната политика, както и да защитава потребителите, отбелязват петте страни в комюникето, публикувано в рамките на по-широка среща на европейски официални представители в Берлин.

Очаква се Европейската комисия да представи регулаторни предложения по-късно този месец.

“Всички сме съгласни, че е наша задача да запазим стабилни финансовите пазари и да гарантираме, че това, което е задача на държавите, ще остане задача на държавите“, каза германският финансов министър Олаф Шолц пред репортери при съвместно изявление с колегите си.

Много ясни правила

Шолц каза, че властите трябва да възприемат твърд подход и той трябва да включва забрана на всякакви дейности в частния сектор, ако регулаторните изисквания не са изпълнени.

Петте страни искат всички стейбълкойни да бъдат обвързани в съотношение 1:1 с фиатни пари, с резервни активи, демонимирани в евро, или с други валути на страни членки на ЕС и да бъдат депозирани в одобрена от ЕС институция.

Всички компании, които оперират със стейбълкойн, трябва да бъдат регистрирани в ЕС, настояват те. Подобен ход вероятно ще засегне базираната в Женева Libra Association, която планира да емитира и управлява Libra.

„Очакваме от Комисията да установи много силни и ясни правила за избягване на злоупотребата с криптовалути за терористични дейности или пране на пари“, заяви френският финансов министър Брюно Льо Мер.

„Централната банка, имам предвид ЕЦБ, е единствената, която има право да емитира валута. И това не може да бъде застрашавано или отслабвано с какъвто и да е проект, включително т. нар. проект Libra“, допълни Льо Мер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Това ще го коментирам когато пуснат статия за краставиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Фигуров, става дума, че те налагат абсурдни регулации на всичко, отнемайки прерогативите на най-добрия регулатор - пазара. Помниш ли дebилната вивиан рединг с кривите краставици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Така е, но си представи ако нямаше регулации, как всички щяха да ревнат, че искат да бъдат въведени. Плюс това и другите големи икономики не остават по-назад. Спомни си закона Дод-Франк от 2010г, с който в САЩ бяха въведени много по-строги финансови регулации, отколкото имаше тогава в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Европа освен държавни регулации и ограничения друго не знае.И после кво чудно има, че нищо ново не се появява на този континент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Криптовалута подкрепена от "традиционни активи" и без това е глyпост. Стига да не пипат биткойна, етера и още няколко независими и анонимни алткойни, нямам нищо против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още