IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика е по-болна, отколкото изглежда

Страната се справи добре в първата фаза от пандемията, но проблемите вероятно ще дойдат във втората

15:12 | 16.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Няма съмнение, че Германия се справя сравнително добре по време на този ужасна година и че администрацията на канцлера Ангела Меркел има основната заслуга заа това. Но страната скоро може да има различен проблем. Същите правителствени политики, които работеха толкова добре през първата фаза на коронавирусната рецесия, биха могли да нанесат големи щети през втората фаза и след това, пише Андреас Клут за Bloomberg.

Германия със сигурност може да се гордее с постигнатото през тази година. Тя рано „изглади кривата“ на разпространението на Covid-19. И с шеметен набор от стимулиращи разходи и други мерки вля около 1 трилион евро в икономиката си. 

Благодарение на всичко това, БВП отново расте след май. Сега правителството смята, че свиването за цялата година ще бъде по-слабо от първоначално допусканото „само“ 5,8%. Към началото на 2022 г. икономиката би трябвало да се върне на нивото отпреди кризата. Министърът на икономиката Петер Алтмайер размахва V-образни графики на възстановяването. 

По-конкретно, Германия е добра в запазването на работни места. Това се постига отчасти чрез отмяна на обичайните правила за несъстоятелност, като по този начин задържа повече работодатели на повърхността. Едновременно с това правителството използва стогодишна политика, за да остави служителите на работните им места, дори и да нямат работа. Тези мерки ограничиха безработицата до 4,4% през юли, когато средната стойност в Европейския съюз бе 7,2%, а в САЩ - 10,2%.

Този вече прословут инструмент се нарича Kurzarbeit, буквално „краткосрочна работа“. Накратко, правителството субсидира фирмите, за да запазват работниците си, дори когато бездействат. Служителите продължават да получават по-голямата част от нормалните си заплати и са готови да се върнат на работа веднага, щом се възобнови търсенето.

Kurzarbeit беше основна причина, поради която Германия излезе относително невредима от Голямата рецесия през 2008-09 г. Разглеждана като международния „златен стандарт“ при схемите за работа и обезщетение, тя е копирана в цяла Европа и отвъд.

Но субсидирането на реално несвършена работа и фактическото спиране на процедурите по фалит трябваше да бъдат само временни мерки. И все пак кабинетът на Меркел наскоро удължи и двете програми. Kurzarbeit беше продължена до края на 2021 г.

Много германски икономисти се страхуват, че комбинацията от тези политики ще създаде „зомби компании“ - фирми, които би трябвало наистина да загинат и да излязат от пазара поради проблеми, несвързани с пандемията, но вместо това се поддържат изкуствено живи. Приблизително 550 хил. фирми вече може да са зомбита, според една оценка, като този брой може да нарасне до 800 хил. през следващата година.

Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
Германия беше убита от САЩ.Това е истината. Десетки милиарди глоби за банките и автомобилопроизводителите.Трябва да сте напълно откачен, за да смятате че Германия има бъдеще. Няма. Имигрирах тук и направих огромна грешка - *** и проста нация. Америка им стъпа на вратовете и печалбите щи отиват още 100 години в САЩ. Германия умря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Германия е болна заради години наред престъпно управление. Държавата напълни Германия с диви мигри - УЖ да работят - а сега ги храни на корем и се чуди как да убеди гарманците да им търпят безчинствата - а с тия милиарди и милиарди, можеше да плаща на германските жени заплати ако трябва, за да раждат ТЕ деца - а не талибанките, маскирани като черни нинджи. Само национални предатели могат да ограбват своя народ, за да развъждат нашественици. За икономиката какво да кажем? - Държавата от години рекетира автомобилните си компании, които и плащат милиарди, вместо да ги инвестират в иновации. Държавата ограбва цялата индустрия с безумно скъпа електроенергия - за да прави кефа на някакви долни и нагли екотерористи. Сега са се вкопчили в СП 2 - така, както удавникът се вкопчва в сламката, опитвайки да се спаси. И - за производството на "неща" - някои явно забравят, че все още не живеем във виртуалното пространство, а в реалният свят, че сме материални същества - и затова имаме нужда от НЕЩА много повече, отколкото от виртуални шитни. Ако някой не е съгласен - мога да му подаря една виртуална фермичка - да се храни от нея. Има ниви, всякакви жувотни, машини, автомобили, къщи - всичко - ама е нарисувано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още