IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полският премиер: С Русия не може да се води конструктивен диалог

Матеуш Моравецки отново поиска от ЕС спиране на “Северен поток 2” заради отравянето на Навални

14:52 | 14.09.20 г. 35
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/JACEK SZYDLOWSKI POLAND OUT</em></p>

Снимка: EPA/JACEK SZYDLOWSKI POLAND OUT

Полският министър-председател Матеуш Моравецки призовава Германия и ЕС да прекратят строителството на газопровода в Балтийско море "Северен поток 2", експлоатиран съвместно с Русия, след атаката срещу критика на Кремъл Алексей Навални.



„Не можете да заплашвате Русия отдалеч с показалеца си и след това да се заплитате в проекта „Северен поток 2“ с „Газпром“, пише Моравецки в статия за Frankfurter Allgemeine Zeitung (изданието от понеделник). "Единственият рационален изход би бил проектът да се замрази.

Опитът да бъде отровен основният активист на руската опозиция със забранен химикал два дни преди планирания дебат за отношенията между ЕС и Русия, който трябваше да се проведе в Берлин, е "предизвикателство за цялата демократична общност в Европа”, пояснява премиерът. 


Освен това тръбопроводът прави Европа зависима от доставките на руски газ, оплака се Моравецки. Най-опасното във всичко обаче е, че под прикритието на икономическо сътрудничество Русия придобива влияние върху поведението на Германия като един от най-важните икономически и политически партньори в ЕС и НАТО.

Според него не е достатъчно само да се отбележи, че Русия не приема демокрацията и свободата на изразяване в западния смисъл, пише Моравецки. С държава, която нарушава международните стандарти и международното право не само у дома, но и сред страните членки на ЕС и НАТО, не може да „се води конструктивен диалог“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 7
vladtepes
преди 3 години
Безумие е да се спира газопровод с евтин газ само заради поредното препиване на алкаш Навални, може би със съмнителен алкохол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
Zlato
преди 3 години
Целта не е да се доказва каквото и да било. Това си е обикновена политика. Западът вижда, че нещата се завъртат и нищо смислено не може да противопостави на Китай и Русия. Затова ще използва какво ли не само и само да докаже, че "демокрацията и свободата на изразяване в западния смисъл" са единственият път, пък и постигнат чрез насилие над бивши и настоящи колонии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 7
vzhekoff
преди 3 години
"Опитът да бъде отровен основният активист на руската опозиция със забранен химикал"Освен това, че Полша е сред страните с най-голяма изгода от отравянето на Навални и следователно тя трябва да е основен заподозрян, идва и въпросът - а ако химикалът не беше забранен, какво следва - че може да се отрови :) Или тогава вече може да заподозрем и тъща му ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
kaputov
преди 3 години
Ако се окаже,че Навални е отровен по поръчка от Америка,за да се спре Северен поток,дали Полша ще спре да купува втечнен американски газ,който е и доста по-скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Не ли Чъчрил бе казал, че Полша е хиената на Европа.Или направо ДА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още