IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS и Credit Suisse обмислят сливане?



Сделката би била обвързана със значително съкращаване на работни места

13:33 | 14.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Медийни спекулации за планове за сливане повишава акциите на двете големи швейцарски банки Credit Suisse и UBS. С увеличение на цената на книжата от 1,7% до десет франка за брой CS оглави основния индекс на фондовата борса в Цюрих. Акциите на UBS поскъпнаха с 1,2% до 11,20 швейцарски франка за брой, предава Bloomberg.

Онлайн порталът Inside Paradeplatz съобщи, цитирайки вътрешен източник, че президентът на UBS Аксел Вебер и председателят на борда на CS Урс Ронер планират сливането на двете финансови институции. Вебер бил движещата сила на проекта, наречен Signal, се казва в статията. Той вече се бил договорил с швейцарския финансов министър Уели Маурер, а органът за банков надзор Finma също е дал предварително одобрение.


Твърди се също така, че между 10 и 20 процента от работната сила може да бъдат съкратени (около 15 хил. служители по целия свят). И двете банки засега отказват коментар по темата.

Европейската банкова индустрия е под натиск да се консолидира, тъй като пандемията от коронавирус увеличава предизвикателствата от отрицателните лихвени проценти. Испанските CaixaBank SA и Bankia SA заявиха този месец, че проучват сливане, за да формират най-големия кредитор в страната и да започнат консолидация.

Въпреки че сделката между двете швейцарски банки би позволила елиминирането на припокривания, изпълнението на такава сделка може да бъде трудно, каза Андреас Вендити, анализатор от Vontobel.

„Регулаторите биха били най-голямото препятствие според мен, тъй като изискванията са толкова по-строги, колкото по-голяма е банката", казва пред Bloomberg Вендити, добавяйки, че не смята, че такава сделка е вероятна.

UBS е насред лидерска трансформация, след като бившият директор на ING Groep NV Ралф Хамерс пое поста от изпълнителния директор Серджо Ермоти през ноември. Вебер вероятно ще остане председател на обединената компания, което означава, че изпълнителен директор ще бъде мениджър от Credit Suisse, сочи публикацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още