IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Швеция също са доказали отравяне на Навални

Подновяваме призива към Русия да изясни станалото, заяви говорителят на кабинета на Ангела Меркел Щефан Зайберт

13:46 | 14.09.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV</em></p>

Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Лаборатории във Франция и Швеция са анализирали "проби, взети от организма” на руския опозиционер Алексей Навални, който е на лечение в берлинска болница, и потвърдиха отравяне с невротоксично вещество от рода на “Новичок”, съобщи днес германското правителство, цитирано от DPA.



"Подновяваме призива към Русия да изясни станалото", пояснява в комюнике говорителят на кабинета на Ангела Меркел Щефан Зайберт. Той отбелязва, че това отравяне е "тежко нарушение" на Конвенцията за забрана на химическите оръжия. 


Германска военна лаборатория вече обяви на 3 септември, че 44-годишният Навални е отровен с това вещество. Русия обаче оспори резултата. 



"Правителството на Германия отправи молба и към други европейски партньори - Франция и Швеция - да направят независима проверка на германските доказателства въз основа на нови проби, взети от Навални", пише в комюникето. В текста се посочва, че "резултатите от това изследване в специализирани лаборатории във Франция и в Швеция вече са на разположение и потвърждават германските доказателства".


"Вече три лаборатории са представили по независим начин доказателство, че причината за отравяне на Навални е невротоксично вещество от групата на "Новичок", се отбелязва в комюникето.



Германия е "сезирала Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за проучване на доказателствата по случая Навални", информира още Зайберт. По думите му Конвенцията за забрана на химическите оръжия предвижда по-специално "всички подписали я държави да получава техническа помощ от ОЗХО".

Базираната в Хага организация е "взела проби от Навални и е предприела необходимите мерки, за да бъдат изследвани те в референтни лаборатории на ОЗХО. Поддържаме тесен контакт с европейските си партньори във връзка със следващите етапи", пише в заключение говорителят на германското правителство.


Руската полиция заяви в петък, че би желала да разпита Навални в Германия, от която поиска да й предостави цялото си досие за случая, по-специално анализите на германската военна лаборатория. Руските власти твърдят, че анализите в Русия при хоспитализирането на Навални в сибирския град Омск, преди да бъде преместен в Германия, не са показали наличието на никакви отрови в организма на политика, който излезе от кома на 7 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
v_tin
преди 3 години
Нищо не ти се разбира, вярно си зелка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
*** = да пуkне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Ем немците 10 часа на летището са чакали анални ***,*** инструкциите от Сияйният Град на Хълма Капитолиятрябва да се изпълняват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
много слабо таварищ , дядя вова изкарва кръвни анализи , цитира стойности , кръвни картини , готов е да чертае и диаграми , дип че не позволява системата на форума ...а и предплатихме един ф-16 , за тях защо мълчите ... !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
v_tin
преди 3 години
Интересно защо когато руснаците го пуснаха, германците казаха- ааааааааа пилотите трябва да почиват 10 часа, той не е толкова зле, ще даяни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
v_tin
преди 3 години
Най-добре новичока се доказва , ако отровеният си го носи в бутилка със себе си. Попитайте скрипалови- те имаха дръжки на вратата от сюнгер коитоса поели 100грама от новичока. Най вероятно бармана на летището е попитал -този чай на навални ли ще го носиш- отговор на сътрудника- да за навални е. Чакай тогава да го почерпя с един новичок. Не, не сложи освен новичока и малко препарат за вана за да е по сигурно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Нямам търпение руснаците да си признаят, че са отровили Навални и Меркел да спре СП2. Предполагам Тръмп й е дал срок до средата, най-много до края на октомври да докаже своята лоялност към където трябва. Покрай това да напазаруваме евтини акции на Газпром :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още