IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС няма да разглежда жалбата срещу участието на ББР в ПИБ

Решенията са взети при упражняване на правата на принципала, уточняват от съда

14:04 | 14.09.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ПИБ</em></p>

Снимка: ПИБ

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане искането за спиране на предварителното изпълнение на решенията на Министерски съвет за участието на Българска банка за развитие в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка.

Административно дело беше образувано по жалба на две физически лица срещу решенията на правителството от 12 юни 2020 г. На въпросното заседание на кабинета бе одобрен представения от министъра на икономиката и министъра на финансите доклад за предприети от ББР действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на ПИБ и взето е решение участието на ББР да се извърши при пазарни условия и до 70% от общия обем на записаните и заплатени акции.

Върховните съдии от тричленния състав приемат, че спорът за законосъобразност на решенията не е подведомствен на административния съд, тъй като решенията на МС нямат характер на административен или нормативен (съгласно разпоредбите на Административно-процесуалния кодекс). 

Решенията са взети при упражняване на правата на принципала – Министерство на икономиката и енергетиката, в търговското дружество. Съгласно устава на ББР, за участие на една банка в увеличаването на капитала на друга, като създаващо търговско правоотношение, е извън регулируемата подведомственост на административните съдилища.

Върховните съдии приемат също, че решенията на МС са с вътрешен характер без външно проявление към правата и интересите на жалбоподателите. Решението, касаещо участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ пък се явява етап от процедура по участие на едно дружество в процедура по изкупуване на акции за увеличаване на капитала на друго.

Припомняме, че препоръката за увеличение на капитала на ПИБ беше отправена след стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на България за членство във валутно-курсовия механизъм ERM II („чакалнята“ на еврозоната).

Към тогавашния момент финансовата институция вече беше започнала да действа, за да подсили капитала си, и си беше осигурила 130 млн. евро. След това на два последователни аукциона банката не успя да привлече нито един друг чужд или вътрешен инвеститор, което наложи в началото на лятото ББР да купи по-голямата част от правата за увеличението на капитала на ПИБ - ход, одобрен и от правителството. На 2 юли ПИБ успешно увеличи капитала си, а новите акционери са ББР с 18,35% и Valea Foundation със 7,87%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още