IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones прибавя над 350 пункта в началото на новата седмица*

Нагласите в технологичния сектор са приповдигнати от сделката за придобиването от Nvidia на производителя на чипове Arm Holdings

18:19 | 14.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Основните щатски индекси започват първата сесия от новата седмица с ръстове, водени от технологичните акции след обявяването на няколко сделки, в момент когато пазарът опитва да се възстанови от първите си седмични спадове от месеци, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 352,93 пункта и достига ниво от 28 016,11 пункта. Широкият измерител S&P 500 нараства с 1,70% до ниво от 3397,50 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 2,29% до ниво от 11 096,95 пункта.

Цената на акциите на Apple нараства с 2,8%, след като от началото на месеца са загубили 11% от стойността си.
Книжата на Tesla поскъпват с над 4%. Цената на акциите на компанията за електромобили е намаляла с над 25% през септември, след като не успя да влезе в бенчмарка S&P 500, както очакваха инвеститорите. 

Нагласите в технологичния сектор бяха приповдигнати от новината за закупуването от Nvidia на производителя на чипове Arm Holdings от SoftBank за 40 млрд. долара. Nvidia ще финансира сделката чрез комбинация от пари в брой и обикновени акции. Книжата на Nvidia поскъпват с 8%. Цената на акциите на други производители на чипове, включително AMD, Micron и Skyworks, също нараства.

В същото време ByteDance отказа офертата на Microsoft за придобиването на американските операции на TikTok. Вместо това ByteDance избра Oracle за американски технологичен партньор на TikTok, а Oracle ще вземе значителен дял от бизнеса, съобщи запознат с разговорите източник. Книжата на Oracle поскъпват с 4,8%.

Извън технологичния сектор Gilead съобщи, че ще придобие Immunomedics, за да разшири лечението си на онкологични заболявания. Сделката е за 21 млрд. долара с пари в брой. Цената на акциите на Immunomedics нараства над два пъти. Книжата на компанията са нагоре с над 100% в понеделник. iShares Nasdaq Biotechnology ETF отбелязва скок от 3%.

Нагласите получиха тласък и след като AstraZeneca възобнови третата фаза от изпитанията си на коронавирусната си ваксина във Великобритания след спирането й по съображения за сигурност.

Инвеститорите започват новата седмица на фона на намаляващите надежди, че конгресмените ще постигнат сделка за нови фискални стимули.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл заяви в петък, че шансовете републиканците и демократите да постигнат сделка „не изглеждат толкова добри в момента“. По-рано този месец председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси каза, че демократите и Белият дом имат „сериозни различия“ за коронавирусната помощ.

В същото време броят на случаите на коронавирус в САЩ растат с от 5% нагоре в 11 щата, сочи анализ на CNBC на база данните на университета „Джонс Хопкинс“. Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт за алергии и заразни болести, каза миналата седмица, че данните за коронавируса през последно време са „смущаващи“.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,662% и 1,409%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отбелязва спад от 0,34% до ниво от 92,98 пункта. Еврото поскъпва с 0,21% до 1,187 долара, а паундът напредва с 0,7% до 1,288 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,47% до 105,64 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола намалява леко в понеделник на фона на опасенията от буксуващото възстановяване на глобалната икономика и възобновените доставки от Либия, но са подкрепени от приближаваща буря, която наруши петролния добив в САЩ.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 11 цента до 39,72 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 12 цента до 37,21 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,1% до 1950,10 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още