IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AmCham: България трябва да произвежда високотехнологични продукти

Средата за правене на бизнес у нас е непредвидима, посочва Петър Иванов от Американската търговска камара

22:15 | 14.09.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Според годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат у нас България се намирам на 37-о място по иновативност в света, като това е показателят, по който сме класирани най-напред. Имаме иновативна нация. Затова трябва да правим продукт за света, който да е високотехнологичен. Това мнение изрази Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара (AmCham), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Гостът обясни, че според него цялата ни система през последните 30 години е "жестоко погрешна", като се започне от "раздутата" държавна администрация, мине се през начина на правене на политика и финансиране на партиите и се стигне до манталитета ни.

"От ниските доходи и липсата на върховенството на закона тръгва корупция и тя стига до обществените поръчки", посочва той.

Според Иванов по отношение на корупцията България се намира на 74-о място, което е най-слабото за Европейския съюз.

"А относно яснотата за правене на бизнес сме на 64-а позиция", изтъква още експертът.

Той подчерта, че средата за правене на бизнес е непредвидима. Като признаци за това той отбеляза сективността по отношение на законите и съдебната система.

„Обществото ни е узряло за промяна. Младите хора я носят. Промяна ще има, въпросът е да е фундаментална“, коментира още Иванов.

По думите му промяната трябва да започне с малки стъпки, за да се стигне до глобални промени.

По повод кризата и промените в бизнес моделите у нас гостът подчерта, че се наблюдава хибриден модел – много компании с физически магазини се опитват да влязат в дигиталната сфера, както и обратното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Всички знаем мантрата какво трябва да произвежда България. Обаче все така нищо няма да се получи ако една престъпна върхушка продължава да си присвоява чужди успешни бизнес предприятия с помощта на българските съд, прикуратура, политици и полиция. Когато мафията е на власт останалите фактори нямат значение. Без старомодно и нехуманно прочистване нищо няма се промени в България. Каквото и да се опитваме да произвеждаме все ще продължават да го откраднат. Както стана със схемата с КТБ. Таман държавата постигне нещо за около 10-15 години и хоп - ДПС+Шиши+главпрокурора масон го открадват при това с пълен имунитет и охрана от полиция и НСО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Казваш, че програмистите и лекарите ще произвеждат всичко, а останалите какво, да живеят на помощи ли? Аз не съм съгласен, според мен трябва да развиваме всякакъв вид бизнес, дори и нискотехнологичен. Колкото до наливането на пари в образование, след даден момент това са изхвърлени на бoклyка пари. Не от всеки става програмист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
alphaomega
преди 3 години
Единственият шанс за България е да станем нация от програмисти и лекари. Това ще се търси в следващите десетилетия. Икономиката ще се дигитализира все повече а населението ще застарява и ще става все по болно.Информационни технологии и Здравеопазване. Това са сферите с най висок марж на печалбата. Не ще почти никаква инфраструктура, не ще материална база.За начало само трябва да се влагат много милиарди в образование. Образованието да е безплатно и да се субсидират всички които имат желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
то трябва да стенем и световен шампион по футбол... ама найсе! :) не сме, щото нямаме треньори които да направят играчите ... и те така с високотехнологичните продукти. то не става само с пъчене на тикво-мутрата и организираната група!... пък и кой е луд да се занимава с производство и развойна дейност тук, после гърбавите да му откраднат бизнеса! .. по добре с търговийка, че е по лесно и по сигурно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
AmCham: България трябва да произвежда високотехнологични продуктиАбе то хубаво, ама като не иска? Насила да отнемеш може, ама да дадеш - не. Изпята е песента ни, ако не се събуди този, до когото, е адресирана статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Какво да роди празната бай ганьовска тиква, освен глупости.Мypзилаж, сър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
"посочва Петър Иванов от Американската търговска камара"Яяснооо, гутен морген, гутен морген, все пари искат... на чист български.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още