IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около ваксината срещу COVID-19 окрили щатските индекси

Книжата на Apple и Tesla поскъпнаха съответно с 3% и 12,5 на сто, докато тези на Oracle прибавиха над 5% към стойността си

23:10 | 14.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индексите на фондовата борса в Ню Йорк приключиха днешната сесия, първа за седмицата, с ръстове на фона на оптимизма сред инвеститорите относно намирането на изпитана ваксина срещу коронавируса, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 326,74 пункта, или с 1,18 на сто, до ниво от 27 992,38 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 1,27 на сто до 3383,45 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 203,11 пункта, или 1,87%, към стойността си, напредвайки до равнище от 11 056,65 пункта.

Акциите на технологичния гигант Apple поскъпнаха с около 3%, като за месеца цената им се понижи с общо 11,9 на сто.

Стойността на акциите на производителя на електромобили Tesla се покачва с повече от 12,5%. От началото на септември досега цената им се понижи с повече от 18%, след като компанията не успя да влезе в индекса S&P 500.

Нагласите в технологичния сектор бяха приповдигнати и от новината за закупуването от Nvidia на производителя на чипове Arm Holdings от SoftBank за 40 млрд. долара. Nvidia ще финансира сделката чрез комбинация от пари в брой и обикновени акции. Книжата на американската технологична компания поскъпнаха с 5%, като това предизвика положителен отзвук и сред другите дружества в сектора - AMD, Micron и Skyworks., чиито акции също отбелязаха ръст в стойността.

В рамките на днешния ден стана ясно, че ByteDance се отказва от преговорите с Microsoft Corp. за продажба на своето музикално видео приложение TikTok в САЩ, като вместо това фаворизира бизнес партньорството с Oracle Corp.

Сделката между базираната в Пекин ByteDance и Oracle вероятно ще включва дял в новоконфигуриран бизнес на TikTok, но ще изглежда по-скоро като корпоративно преструктуриране, отколкото като пряка продажба.

След тази новина книжата на Oracle поскъпнаха с 5,3 на сто.

Настроенията сред инвеститорите бяха приповдигнати в по-ранните часове на търговията заради подновените тестове от трета фаза на експерименталната ваксина на AstraZeneca, която е предназначена да противодейства на коронавируса. Малко преди края на сесията стана ясно обаче, че изпитването на ваксината продължава да бъде спрямо в САЩ в очакване на разследване на американските регулатори относно сериозен страничен ефект във Великобритания, въпреки че тестовете на ваксината на други места се възобновяват.

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни облигации се повиши съответно до 0,676% и 1,419 на сто.

При валутната търговия доларовият индекс записа спад в стойността от 0,3 на сто до 93,06 пункта. Еврото се търгуваше при ръст от 0,15 на сто спрямо долара, като се разменяше срещу 1,186 долара за евро.

На фючърсните пазари цената на петролния сорт Брент се понижи с 35 цента до 39,48 долара за барел, докато тази на американския WTI записа спад от 0,19% до 37,26 долара за барел.

Златото от своя страна поскъпна с 1,1 на сто до 1969 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още