IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън: Да сме единни срещу диктата на „чуждите сили от ЕС“

Британският парламент одобри планираното от премиера нарушение на договора за Brexit, но безпокойството за неговото „хулиганство“ е голямо

08:44 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT</em></p>

Снимка: EPA/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT

Борис Джонсън спечели първото гласуване на противоречивия закон за вътрешния пазар. Британският парламент прие текста на второ.четене в понеделник вечерта с 340 гласа „за“ и 263 гласа „против”.

Но премиерът не може да си въздъхне с облекчение. В петчасовия дебат стана ясно колко неспокойни са парламентаристите за планираното от Джонсън нарушение на международното право. Около 20 депутати консерватори не искаха да участват и се въздържаха.  Сега законопроектът преминава във фаза на обсъждане в парламентарните комисии.

Законът поставя под въпрос някои разпоредби за Северна Ирландия от Договора за оттегляне на Великобритания от ЕС. Той е в сила от февруари и следователно е приложимо международно право, а британското правителство признава, че с приемането на законопроекта могат да бъдат нарушени част от задълженията, поети при сключването на сделката с Брюксел за излизане от Европейския съюз.

В своята встъпителна реч Джонсън апелира към патриотизма на парламентаристите, за да предотврати голям бунт в собствените си редици. „Не можем да влезем в положението границите на страната ни да са диктувани от чужда сила или организация", каза премиерът.



Поради „абсурдни тълкувания“ на Договора за Brexit от страна на ЕС териториалната цялост на Обединеното кралство е заложена на риск. „Те заплашват да изтеглят митническите граници в цялата ни страна“, заяви той. Ето защо е необходим „пакет от защитни мерки“.

Джонсън заяви, че е подписал Договора за оттегляне на ЕС миналата година с убеждението, че ЕС ще договори споразумение за свободна търговия с добра воля. Европейците обаче се държали все по-„неразумно“ в преговорите за свободна търговия и прибягвали до „провокации“. Те заплашили дори, че ще блокират износа на храни от Великобритания за Северна Ирландия.

За да се предотврати това, имало нужда от закона за вътрешния пазар, каза правителственият ръководител. Това било „защита, предпазна мрежа, застрахователна полица“.

Джонсън не спомена нито дума за това, че законопроектът му нарушава международното право - както призна министърът му за Северна Ирландия Брандън Луис миналата седмица.

Бунтът в парламента

Фактът, че Джонсън сам откри дебата в Камарата на общините, бе знак за това колко сериозна е ситуацията. Водещи консерватори преди това бяха заявили, че не могат да се съгласят със закона, тъй като той нарушава международното право. Сред тях имаше и имена като бившия министър на финансите Саджид Джавид и бившия главен прокурор Джефри Кокс. И петимата живи бивши премиери също бяха разкритикували Джонсън.

На фона на мнозинството на консерваторите от 80 места премиерът никога не изглеждаше застрашен да загуби вота. Независимо от това ставаше дума за най-голямото въстание в краткия му мандат. Очаква се броят на несъгласните да се увеличи при третото четене на закона през следващата седмица.

Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още