IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа има нов най-високо оценяван частен финтех

Шведската компания за отложени онлайн плащания Klarna е набрала нови 650 млн. долара при оценка от над 10 млрд. долара

09:24 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Klara</p>

Снимка: Klara

Европа има своя нов шампион в категорията за най-високо оценени частни финтех компании. И това е Klarna. Шведската компания за онлайн плащания твърди, че е набрала 650 милиона долара от инвеститори. След кръга на финансиране компанията се оценява на 10,6 милиарда долара. Кръгът беше ръководен от фирмата за рисков капитал Silver Lake Partners.

Klarna е най-известна със своя модел „купувайте сега, плащайте по-късно“, който предлага на клиентите безлихвено финансиране за покупки на дребно за период на вноски. Klarna плаща на търговеца веднага щом клиент закупи нещо чрез платформата му, докато по-късно сумата се таксува на потребителите на няколко вноски, предава CNBC.   Сред регионалните ѝ конкуренти са британското банково приложение Revolut и производителят на софтуер за плащания Checkout.com.

Revolut, Klarna и Checkout бяха оценени преди сделката на 5,5 милиарда долара, според анализ на компанията за оценки на еднорози CB Insights.



Освен Silver Lake Partners в новото финансиране са участвали и GIC, суверенният фонд за управление на богатството на Сингапур, както и BlackRock и HMI Capital. Klarna също така е подкрепена, наред с други, от Permira Holdings, Sequoia Capital и рапърът Снуп Дог, който участва в рекламите на компанията.

През декември най-ценният стартъп в Европа на финансовата сцена заяви, че разглежда възможността за първично публично предлагане в САЩ, важен пазар за шведската компания, където тя продължава да расте бързо и където почти 9 милиона потребители са използвали услугата.

Компанията също така се конкурира с базираната в САЩ Affirm, която се ръководи от съоснователя на PayPal Макс Левчин и австралийската Afterpay. Миналият месец Afterpay заяви, че се е съгласил да купи испанската фирма Pagantis в сделка, която ѝ позволява да се разшири в Европа, ефективно предизвиквайки Klarna. Към днешна дата приложението Klarna има над 12 милиона активни потребители месечно по целия свят с 55 000 изтегляния на ден, което според компанията е почти три пъти повече изтегляния от най-близкия ѝ конкурент през последната година.

„Намираме се в истинска точка на прелом както в търговията на дребно, така и във финансите“, каза съоснователят и главен изпълнителен директор на Klarna Себастиан Семятковски в съобщението за сделката. „Преминаването към онлайн търговията на дребно вече е наистина осъществено и има много осезаема промяна в поведението на потребителите, които сега активно търсят услуги, които предлагат удобство, гъвкавост и контрол върху начина, по който плащат, и цялостното преживяване на пазаруването”.

Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още