IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските търговски центрове може да опустеят

Търговските улици по центровете на градовете ще оредеят заради фалиращите търговци

13:59 | 15.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Помощ! Този магазин е затворен, пише на написа на тази врата на пешеходна улица в Бремен. <em>Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN</em></p>

Помощ! Този магазин е затворен, пише на написа на тази врата на пешеходна улица в Бремен. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

На пазара на недвижими имоти в Германия се очертава "голяма опасност" за централните градски райони заради причинената от коронавируса криза, заяви президентът на браншовата организация ZIA Андреас Матнер при представянето на есенния ù доклад.

"Животът на централните градски части е застрашен”, каза той, цитиран от DPA. Пазарът на жилищни имоти, от друга страна, е "незасегнат" от пандемията, поясняват анализаторите на асоциацията.




В центровете на градовете съществуването на много компании е застрашено въпреки всички политически мерки, особено стационарната търговия на дребно и хотелиерството, заяви Централният комитет за недвижими имоти (ZIA). В доклада са изброени десетки търговски дружества, които през последните няколко месеца е трябвало да подадат молба за несъстоятелност и чиито над 1000 клона са в опасност или вече са затворени.

"Ако не предприемем контрамерки тук, стационарната търговия на дребно ще се удари в стената", каза президентът на Асоциацията Матнер. По думите му вече е очевидно: „Ще има празнини в германските пешеходни зони и търговски центрове - ще усетим пълната степен едва през следващата година“.

Матнер призова за ново мислене за начините и концепциите за градоустройство и използването на недвижимите имоти. Общата задача на всички участници в градското общество била да се запълнят пропуските. В есенния доклад например се изискват по-бързи и по-прагматични процедури за одобрение, за да се направят възможни преобразувания на търговските обекти. Концепциите за финансиране ще трябва да бъдат много по-точни в бъдеще, а победителите в кризи, като онлайн търговията, не трябва да бъдат субсидирани ненужно.

Пазарът на жилищни недвижими имоти, от друга страна, се характеризира със стабилност поради дългосрочните фиксирани лихвени проценти, дългите срокове за погасяване и високите капиталови изисквания, обясниха от ZIA.

Неплащанията на наеми са „незначителни“, обясни Харалд Симонс от изследователския институт Empirica. Няма спад в жилищното строителство, предлагането продължава да расте. По същия начин и цените за закупуване на жилища в кооперации и за едно- и двуфамилни къщи продължават да се покачват „незначително”.  


Опитът по време на блокадите обаче може да повлияе на предпочитанията за местоположението на жилищата, казва Каролин Вандзик, управляващ директор на Института за градски, регионални и жилищни изследвания Gewos.

"Разстоянията за пътуване до работното място стават по-малко важни на фона на спадащия брой компании, които задължително държат на присъствие - поради по-гъвкавите форми на работа”. Околните райони на градовете, но също така и селските райони със съответни връзки с икономически силни региони, могат да придобият значение в средносрочен план, пояснява тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още