IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната подкрепа дава изкуствен тласък на разходите за труд в еврозоната

Правителствените програми са повишили разходите за почасово заплащане с 5,2 на сто на годишна база, изчислява Евростат

14:43 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Разходите за труд в еврозоната нарастват през второто тримесечие на фона на блокадите заради коронавируса, които доведоха до затваряне на огромни части от икономиката и намаляване на работните часове, съобщава Bloomberg.

Загубата на работни часове не е съчетана с намаляването на заплатите, тъй като компаниите продължиха да изплащат заплати на своите служители благодарение на правителствените програми за субсидиране.

Според Евростат въпросната държавна подкрепа е повишила разходите за почасово заплащане с 5,2 на сто на годишна база, което е двойно повече от средния темп на нарастване през 2019 г.

В същото време общите разходи за труд се увеличават с 4,2%, съобщават от статистическата служба на Европейския съюз (ЕС).

Дружествата също така ограничават наемането на нови служители през второто тримесечие. Делът на свободните работни места в еврозоната спада до 1,6 на сто от 1,9%, отчитайки най-ниската стойност от 2016 г.

Нивото на безработица в еврозоната достига 7,9% през юли, като се очаква то да нарасне до 9,4 на сто до края на тази година. То обаче не отразява правилно ситуацията на пазара на труда, като се има предвид, че много страни продължават да изпълняват своите програми за защита на работниците.

разходи разходи

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още